Driebergens hotel weigert afwashulp vanwege buitenlandse achternaam

DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Twee Nederlandse mannen van allochtone afkomst zijn een baan misgelopen vanwege hun achternaam. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens bepaald.
Eén van hen, een man van Iraakse afkomst, had gesolliciteerd bij hotel Bergse Bossen in Driebergen als afwashulp. Het hotel wees hem dezelfde dag nog af met het argument dat er al afwassers genoeg waren. Maar een vriend van de man, met een Nederlandse achternaam, werd wél uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
Als de man hierover klaagt weigert Bergse Bossen de discriminatieklacht te onderzoeken. Volgens Bergse Bossen heeft de man 'pure pech' gehad. Een kwartier na zijn afwijzing kwam een vacature vrij doordat een oproepkracht plotseling had opgezegd. Daardoor was er toen de vriend van de man solliciteerde wel een vacature.
Maar na de zitting bij het College blijkt dit deze informatie onjuist. De oproepkracht had niet een kwartier na de afwijzing van de man opgezegd, maar al weken eerder. Deze gang van zaken wijst op discriminatie op grond van afkomst.
Het hotel kon volgens het college geen goede verklaring geven voor deze selectie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.