PvdA, CDA: Cultuurgeld Utrecht verkeerd verdeeld

UTRECHT - De Utrechtse oppositiepartijen PvdA en CDA begrijpen niet waarom het college van B en W geld voor een theater in Leidsche Rijn gebruikt voor de cultuursector in de oude stad. Het CDA vraagt zich ook af waarom in de donderdag gepresenteerde Voorjaarsnota geld wordt uitgetrokken voor het ontwikkelen van een prostitutielocatie. De PvdA mist investeringen in participatie.
"Bewoners van Leidsche Rijn kunnen fluiten naar de belofte voor hun culturele trekker van formaat", zegt de PvdA. "Ook de bewoners uit Overvecht en Kanaleneiland zien niks terug van de toegezegde investeringen in cultuurvoorzieningen in hun wijk. Het college laat de Utrechters nog steeds in het ongewisse over een moderne nieuwe bibliotheek."
CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren maakt zich boos over de investeringen in cultuur. Ook vindt hij het vreemd dat de gemeente geld uittrekt voor het aanleggen van een nieuwe prostitutiezone. "Wij vinden dat daar een keer een grens gesteld moet worden!" Hij is wel blij met de investeringen tegen criminaliteit en de bestrijding van radicalisering. "Maar het is nog ver onder de maat."

CIJFERS

Van Waveren denkt ook dat de gemeente zichzelf in de problemen werkt met de nota. Volgens hem zijn veel groeicijfers niet realistisch. Die cijfers heeft de gemeente nodig om financieel gezond te blijven.
Ook Stadsbelang vindt de begroting kwetsbaar. "Utrecht heeft de meevallers van 2014 hard nodig om de gaten te vullen in de begroting van 2015." De reserve voor het opvangen van tegenvallers bij TivoliVredenburg is veel te weinig, denkt Stadsbelang. De partij is wel erg tevreden met het terugdraaien van de voorgenomen bezuiniging op armoedebestrijding.
ChristenUnie vindt dat de gemeente teveel in de 'elite' investeert en te weinig uitgeeft aan kwetsbare inwoners. "Eén van de 'elitepampers' is het extra geld voor de fietsenstalling onder het stadhuis", aldus fractievoorzitter Maarten van Ooijen. Ook de keuze voor internationale stadsmarketing in plaats van wijkcultuurhuizen schiet de partij in het verkeerde keelgat.
Student en Starter vindt dat er te weinig ruimte voor experimenten is. Ook mist de partij in de Voorjaarsnota investeringen voor het behoud van kennis en talent voor de stad.

ONDERNEMINGSFONDS

Coaltiiepartijen D66, VVD, GroenLinks en SP zijn erg tevreden met de nota. D66 roemt de investeringen in het Ondernemersfonds en het onderwijs en zegt dat theater Castellum Hoge Woerd met extra gemeentegeld snel van start kan gaan.
De VVD is vooral blij met investeringen tegen criminaliteit en voor meer toerisme. De liberale partij is kritisch op de verkeersplannen. "De VVD ziet liever meer projecten in uitvoering dan dikke stapels plannen."
"Het armoedebeleid blijft overeind, er is extra geld vrijgemaakt voor cultuur en op straat zie je steeds duidelijker de keuze voor schone lucht en voor fiets en voetganger", zegt GroenLinks opgelucht. De partij is er vooral trots op dat het gelukt is om bezuinigingen op cultuur terug te draaien.
De SP en de Partij voor de Dieren hebben nog niet gereageerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.