'Heilige' truien van wielerhelden in Catharijneconvent

UTRECHT - Met de komst van de Tour de France in zicht gaat Museum Catharijneconvent in Utrecht 25 (gele) truien van wielerhelden exposeren.
De tentoonstelling 'De heilige trui' is te bezoeken van 16 juni tot en met 28 juli. Shirts van renners als Eddy Merckx, Joop Zoetemelk, Lance Armstrong, Jan Janssen, Alberto Contador, Chris Froome, Greg Lemond en de legendarische Tom Simpson krijgen een prominente plaats. Veelal zijn ze geleend van verzamelaars.
"Als sport religie is, dan is de Ronde van Frankrijk het Heilige der Heiligen. Een gele trui is voor velen daadwerkelijk een belangrijk relikwie. Gele truien worden gekoesterd, verzameld en met respect behandeld, net zoals we dat doen met kunstvoorwerpen. En hoe zit het met de trui van dopingzondaar Armstrong? Is zijn trui nog net zo heilig", aldus het museum.
Wie een bezoek brengt aan de expositie komt oog in oog te staan met 25 'heilige' wielertruien. De oudste trui dateert uit 1936 en is van Marinus Valentijn. Ook de trui van Tom Simpson is te bewonderen. Hij stierf tijdens de Tour de France van 1967 tijdens de beklimming van de Mont Ventoux. De trui van Simpson is bijzonder zeldzaam. Hij is in particulier bezit en wordt vrijwel nooit uitgeleend.
Ook groene truien, witte truien, bolletjestruien en lapjestruien (combinatieklassement) zijn te bewonderen in het museum.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.