Woerdense drugsbaron blijft voorlopig in de Verenigde Staten

WOERDEN - Het kan nog maanden en zelfs jaren duren voor de Woerdense crimineel Maikel S. door de Verenigde Staten wordt overgedragen aan Nederland. Drugshandelaar S. werd donderdag in Chicago veroordeeld tot tien jaar cel. Een deel daarvan mag hij in zijn eigen land uitzitten.
De Utrechtse advocate Liesbeth Aarts, die gespecialiseerd is in uitleveringsrecht, weet dat zo'n procedure tijd kost. "Eerst moet de uitspraak onherroepelijk worden. Dan wordt de uitlevering in gang gezet. Er zijn contacten en afspraken tussen de Amerikaanse en Nederlandse overheden nodig. Zo'n procedure kan een paar maanden duren, maar bijvoorbeeld ook twee jaar."

VRIJ

In de regel neemt Nederland de straf over die een veroordeelde in het buitenland heeft gekregen. Wel komt S. mogelijk in aanmerking voor een voorwaardelijke invrijheidsstelling nadat hij tweederde van zijn straf heeft uitgezeten. Dat betekent dat de 23-jarige dealer misschien voor zijn dertigste nog vrijkomt.
Als S. in Nederland arriveert betekent dat overigens nog niet dat hij direct zijn familie in de armen kan sluiten. "Bij een uitlevering regelt de Nederlandse Justitie het vervoer", zegt Aarts. "Je wordt opgehaald en onderweg voortdurend begeleid. In Nederland staat een auto klaar om je direct naar een penitentiaire inrichting te brengen."

OPGELUCHT

Paul Petruzzi, de advocaat van S., vindt dat zijn cliënt tevreden kan zijn met het vonnis. "Ik hoop dat hij deze kans grijpt. Hij is in ieder geval opgelucht dat dit een stap is uit de richting van alles wat hem in deze situatie heeft gebracht."
Maikel S. heeft zich volgens de rechter in de Verenigde Staten schuldig gemaakt aan drugshandel. Hij sloot deals op de ondergrondse internetmarktplaats Silk Road en liep tegen de lamp bij een onderzoek naar de eigenaar van de digitale zwarte markt. Hij wist een gevangenisstraf van veertig jaar te ontlopen door te helpen Silk Road te ontmantelen.

Procedure uitlevering Maikel S. kan lang duren

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.