Wetenschappers: Utrecht faalde met sluiten Zandpad

UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft op alle fronten gefaald bij de aanpak van de prostitutie. Sinds de sluiting van de peeskamers op het Zandpad en aan de Hardebollenstraat zijn de prostituees er slechter aan toe: financieel, mentaal en fysiek. Dat schrijven toonaangevende wetenschappers, waaronder hoogleraren criminologie van de Universiteit Utrecht en de Erasmus Universiteit.
De wetenschappers, verbonden aan onderzoeksinstituut CIROC, hebben de gevolgen van het Utrechtse prostitutiebeleid uitgebreid onder de loep genomen. Het complete onderzoek wordt komende week gepresenteerd, maar vrijdagavond verscheen alvast een verkorte versie online. Die laat geen spaan heel van het beleid van de gemeente.
"Honderden sekswerkers, die niets met de mensenhandelproblematiek te maken hebben gehad zijn slachtoffers geworden van ondoordachte en overhaaste beleidsbeslissingen van de gemeente Utrecht om het Zandpad te sluiten", is de harde conclusie van het onderzoek.

ONWETENDHEID

Uit het onderzoek, met de titel "Het sluiten van bordelen is het sluiten van de ogen", blijkt dat de gemeente geen idee heeft hoe het met de meeste vrouwen gaat. "De gemeente weet nauwelijks iets over de mobiliteit, huidige werkplaats en situatie van de sekswerkers", schrijven de onderzoekers.
"Er is een grote discrepantie tussen wat het beleid van de gemeente Utrecht beoogde te bewerkstelligen (schone sector, veiligheid) en wat de gemeente betreffende tot de raamprostitutie op het Zandpad heeft bewerkstelligd", aldus de wetenschappers. Bovendien heeft de gemeente nog steeds geen alternatieven bedacht en is het ook niet gelukt om de vrouwen te organiseren.

MISSTANDEN

Toenmalige burgemeester Wolfsen sloot in 2013 alle seksboten op het Zandpad en de peeskamers op de Hardebollenstraat in het centrum van de stad. Volgens Wolfsen omdat er misstanden waren, zoals mensenhandel.
De vrouwen zien dat volgens de onderzoekers heel anders: zij denken dat de boten en de peeskamers dicht moesten omdat de gemeente andere plannen had met het prostitutiegebied. Ook zeggen ze dat Wolfsen zich wilde profileren als 'crime-fighter' en dat mensen de vrouwen weg wilden hebben.
Voor het onderzoek spraken de wetenschappers, onder leiding van Prof. Dr. Dina Siegel, met dertig prostituees, twaalf klanten, hulpverleners, politiemensen, ambtenaren en advocaten. Ook werden onder meer massagesalons en hotels geobserveerd. Het volledige onderzoek wordt woensdag gepresenteerd bij de Universiteit Utrecht.

BOTEN

De rechter bepaalde vrijdag dat waterschap Amstel, Gooi en Vechtstreek de ligplaatsvergunningen voor de seksboten na de sluiting van het Zandpad terecht heeft ingetrokken, zo meldt het AD. De arken moeten binnen twee maanden worden verwijderd. Er is nog hoger beroep mogelijk. De boten liggen sinds de zomer van 2013 ongebruikt in de Vecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.