Excuses van OM en minister na rapport over Bart van U.

BILTHOVEN - Het Openbaar Ministerie en de minister van Veiligheid en Justitie zijn door het stof gegaan na een rapport over de gang van zaken rond Bart van U, de man die onder meer verdacht wordt van het doden van Els Borst. De commissie Hoekstra concludeert dat het OM en de politie hebben geblunderd in de zaak. Het OM en de minister boden hun excuses aan de nabestaanden aan.
Het rapport van de commissie Hoekstra is vernietigend over de fouten die door het OM en de politie zijn gemaakt in de zaak van Van U. Zo werd bij de man geen dna afgenomen en werd hij niet voor een gevangenisstraf van drie jaar vastgezet terwijl dit wel had gemoeten. Ook werd Van U. niet opgesloten toen hij hier zelf om vroeg.

EXCUSES

Herman Bolhaar, de baas van het Openbaar Ministerie, heeft nabestaanden van oud-minister Borst en de zus van Bart van U. zijn verontschuldigingen aangeboden. "Het OM is tekortgeschoten", aldus Bolhaar. Hij noemt de conclusies van het rapport indringend en zegt de aanbevelingen te willen overnemen. Minister Van der Steur bood soortgelijke excuses aan.

DNA

Toen Bart van U. in 2012 werd veroordeeld voor verboden wapenbezit, had er bij hem meteen dna moeten worden afgenomen. Dit gebeurde, door een opeenvolging van administratieve fouten, niet.
Pas in januari 2015, toen hij werd opgepakt voor de dood van zijn zus, gebeurde dit wel. Het afgenomen dna van Van U. bleek overeen te komen met sporen die waren gevonden na de dood van Els Borst in februari 2014. Als het dna van Van U. al in het systeem had gezeten, was hij waarschijnlijk eerder opgepakt, en had de dood van zijn zus mogelijk voorkomen kunnen worden.
De commissie-Hoekstra raadt aan om voortaan dna af te nemen bij iedereen die in voorlopige hechtenis wordt vastgezet. Dat genetische materiaal zou dan pas verwerkt mogen worden op het moment dat iemand wordt veroordeeld voor een zwaar misdrijf.
Om de verandering mogelijk te maken, moet de wet eerst worden aangepast. Tot dat is gebeurd, wil de commissie dat dna zo snel mogelijk na de veroordeling van een persoon wordt afgenomen. Het liefst zelfs in de rechtbank.

COMMUNICATIEFOUTEN

Niet alleen de afname van dna-materiaal moet volgens de commissie worden verbeterd. Ook de communicatie tussen de politie en justitie is niet goed verlopen in de zaak rond Van U.
In 2012 werd Van U. wegens verboden wapenbezit veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Hij werd echter niet meteen vastgezet: Van U. zat namelijk op een schip op zee. Na zijn terugkeer, vertrok hij voor meer dan een half jaar naar Noorwegen.
Tijdens zijn tijd op zee en in het buitenland verdween Van U. uit het zicht van de politie. Een internationaal opsporingsbevel kwam er uiteindelijk niet omdat onduidelijk was of Van U. het hoger beroep in zijn zaak in vrijheid mocht afwachten.

GGZ

Na zijn terugkeer uit Noorwegen in 2013 probeerde Van U. op allerlei manieren om zijn straf uit te zitten. Zo meldde hij zich bij gevangenissen in Nieuwegein en Utrecht met het verzoek om vastgezet te worden. Omdat hij niet in het systeem stond, werd dit geweigerd.
In een brief die Van U. in mei 2014 samen met zijn familie schreef aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie vertelde hij verward en onzeker te zijn, en financiële problemen te hebben. De gevangenisstraf die boven zijn hoofd hing, maakte de zaken daarbij erger: "Ik wil graag werken, maar kan mij niet verbinden aan een werkgever omdat het voor mij onduidelijk is of ik nou wel of geen straf nog heb uit te zitten." De brief werd uiteindelijk nooit verstuurd.
Enkele dagen na de dood van Els Borst in februari 2014 stak Van U. vuurwerk af voor het politiebureau in Amersfoort. Hij had twee messen bij zich en droeg een kogelwerend vest. Hij werd aangehouden en opgenomen in het Meander Medisch Centrum. Later werd hij overplaatst naar een psychiatrisch ziekenhuis in Poortugaal. In februari werd hij daar ontslagen.
In januari 2015 werd de zus van Van U. dood aangetroffen onder aan de trap van haar woning in Rotterdam. Zij was doodgestoken. Onder de deurmat lag een mes. Van U. werd aangehouden en zijn dna werd afgenomen. Dat bleek overeen te komen met sporen die gevonden werden na de dood van Els Borst.

ONDERZOEK

Van U. was in februari 2014 al in beeld bij het team dat onderzoek deed naar de dood van Els Borst. Dat was omdat hij kort na de dood van Borst vuurwerk had afgestoken bij een politiebureau in Amersfoort. Zijn messen zijn toen onderzocht op dna-sporen waarbij niks werd gevonden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.