Ondernemers verdeeld over de Tour

UTRECHT - De weersvoorspellingen kunnen haast niet beter. Met hoge temperaturen en vermoedelijk honderdduizenden bezoekers, maakt ijsmaker Lorènz van Lorenzo IJssalon in Utrecht zich op voor wat volgende week een topweekend moet worden.
Tegen het ANP zegt hij: "Mijn winkel zit op een perfecte locatie. Het ligt op de route naar de start van de Tour, dus heel veel mensen komen hier langs. Hopelijk wordt het zo druk, dat ik helemaal geen tijd heb om zelf even te kijken." De ijssalon ligt op zestig tot zeventig meter van het parcours.
Het enige minpunt is dat de gemeente omwonenden en winkeliers slecht heeft geïnformeerd. Dat is eigenlijk pas de laatste dagen op gang gekomen, nadat inwoners in media klaagden over gebrek aan informatie.'' Ook de eigenaresse van Decorette Utrecht vindt dat de communicatie beter had gekund. Auto's van mensen die in de buurt van het parkoers wonen of werken, hebben komend weekeinde een speciaal vignet nodig. ,,Die moest ik nog even snel aanvragen.'' Verder is ze vooral erg enthousiast. "De winkel is tijdens de Tourstart wel open, maar mochten er geen klanten zijn, dan gaat de winkel gewoon dicht."
Niet alle winkeliers zijn enthousiast. El Moro, gespecialiseerd in Noord-Afrikaanse artikelen en woonaccessoires, zit niet bepaald te wachten op het wielerevenement. ,,Het kost alleen maar geld. Er zijn heel wat zaken in Utrecht waar al dit geld beter aan besteed had kunnen worden. "De beleidsmakers denken niet aan de inwoners en ook zekers niet aan de ondernemers. Ze maken zich niet druk om ons'', aldus een medewerker van de zaak op de Rijnlaan. De winkel gaat zaterdag wel gewoon open. De hoop is dat er toch wel wat mensen naar binnen zullen komen.

SCHADEVERGOEDING

El Moro gaat niet proberen de schade op de gemeente te verhalen. ,,Diverse winkeliers in de straat zijn dit wel van plan, maar we gaan ervan uit dat dit toch niet veel kans van slagen heeft. We gaan er daarom ook geen energie aan verspillen. Als het had gekund hadden we de wedstrijd het liefst tegengehouden, maar dat is nu eenmaal niet mogelijk. Het is niet leuk en we zijn er niet blij mee, maar we zullen het ermee moeten doen.''

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.