Nationaal Hitteplan dinsdag van kracht

BILTHOVEN - Het Nationaal Hitteplan dat gezondheidsrisico's bij kwetsbare groepen moet beperken, treedt dinsdag in werking. Dat meldt het RIVM in Bilthoven maandag.
Het Hitteplan treedt in werking als er in een periode van vier of meer dagen maximumtemperaturen boven de 27 graden worden verwacht. In het plan staan extra maatregelen die genomen kunnen worden om de gezondheidsrisico's bij kwetsbare groepen te beperken.

HITTEPLAN

Het ongemak van hitte kan volgens het RIVM beperkt worden door aandacht te schenken aan de volgende punten in het plan:
- Drink voldoende. Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat u ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol. Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.
- Houd uzelf koel. Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12.00 en 16.00 uur). Maak gebruik van de koelere ochtend en avond om boodschappen te doen of te wandelen. Neem een (voeten)bad of douche en zoek verkoeling onder een boom of bij het water.
- Houd uw woning koel. Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor permanente ventilatie door ventilatieroosters open te houden en ramen op een kier te zetten. Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren
op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals 's avonds, 's nachts en 's ochtends.
- Zorg voor elkaar. Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt vooral tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgers weg kunnen zijn.
Eerder werd bekend dat het de komende dagen tropisch warm kan worden, met temperaturen van boven de 30 graden. Tijdens de Tourstart in Utrecht wordt het mogelijk zelfs 35 graden. De tourorganisatie heeft daarom besloten om aankomend weekend gratis water uit te delen.

Als het de komende dagen tropisch warm blijft, treedt het hitteplan in werking.
Nationaal Hitteplan dinsdag van kracht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.