"Studenten lenen meer dan ze nodig hebben"

UTRECHT - Studenten lenen steeds vaker geld en niet alleen om hun studie te bekostigen. Het geleende geld wordt door een op de drie studenten opzijgezet op een spaarrekening, soms zelfs als startkapitaal om een huis mee te kopen, blijkt uit onderzoek van het Nibud in Utrecht.
Met ingang van het komende studiejaar in september valt de basisbeurs weg en neemt het lenen waarschijnlijk nog verder toe. Lenen bij de overheid is namelijk goedkoop. Overheidsinstantie DUO rekent 0,12 procent rente tegenover de 1,3 procent rente die een spaarrekening opbrengt.
Meer dan 36 procent van de 2700 ondervraagde studenten en hbo-leerlingen maakt gebruik van de regeling. Een derde geeft toe dat ze best minder kunnen lenen. Ook geeft een derde aan geld te lenen "omdat het kan". Vaak krijgen ze daarin advies van hun ouders.
Het Nibud vindt dat onverstandig. De rente kan in de afbetalingstermijn hoger worden, studenten kunnen worden verleid om het geleende geld uit te geven en de hoogte van een studieschuld speelt een rol bij het afsluiten van een hypotheek.
Minister Jet Bussemaker zei vorig jaar dat ze vindt dat geld van DUO voor een opleiding moet worden gebruikt. Ze is echter niet van plan dat te controleren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.