"Tour levert winst op, maar hoeveel weten we na de zomer pas"

UTRECHT - Hoeveel geld Utrecht terugkrijgt van de investeringen in de Tourstart wordt in september duidelijk. Dat zegt Maarten van Bottenburg, hoogleraar Sportontwikkeling aan de Universiteit Utrecht. Hij verwacht dat de investering van 15 miljoen wel zal worden terugverdiend.
De gemeente gaat ervanuit dat de Tour zo'n 30 miljoen euro zal opbrengen. De ING spreekt zelfs van 34 miljoen euro. Volgens Van Bottenburg baseren de stad en de bank zich op verwachtingen en aannames. De universiteit doet op dit moment onderzoek naar de daadwerkelijke kosten en baten.

TOUR-EFFECT

Van Bottenburg legde op RTV Utrecht uit dat voor een gedegen wetenschappelijk onderzoek meer gegevens nodig zijn. "Van belang zijn onder meer de bezoekersaantallen, waarbij duidelijk moet worden hoeveel mensen van buiten de stad en zelfs uit het buitenland kwamen, hoe lang ze zijn gebleven, waar ze sliepen en hoeveel ze hebben besteed. Bovendien moet ook bekeken worden hoeveel het 'Tour-effect' de stad de komende tijd nog oplevert."
Om de benodigde gegevens te achterhalen zijn studenten ingezet en worden cijfers van de autoriteiten en de horeca onderzocht. Volgens Van Bottenburg wordt dezelfde onderzoeksmethode gebruikt als bij de Tourstart in Rotterdam en de start van de Giro in Amsterdam. Daardoor is die gestandaardiseerd en vergelijkbaar.

BEGROTING

De universiteit verwacht het rapport, dat in opdracht van de gemeente wordt gemaakt, in september klaar te hebben. Utrecht investeerde 15 miljoen euro in de Grand Départ. De gemeente beloofde daarvan zes miljoen voor haar rekening te nemen. Wethouder Jeroen Kreijkamp verwacht dat de uitgaven binnen de begroting zijn gebleven.
Van Bottenburg wijst erop dat het geld niet altijd terug zal vloeien naar de investeerders. "De revenuen gaan naar hotelhouders, restaurants, de detailhandel, noem maar op. De Touropbrengst komt de hele stad ten goede en daarbinnen specifieke groepen. Het is een bredere investering die de economie verder helpt." Volgens de onderzoeker is de maatschappelijke en sportieve winst lastig in geld uit te drukken.

FESTIVALS

Het is nu van belang om regelmatig dit soort evenementen te blijven organiseren, zegt Van Bottenburg. "Je moet voortdurend laten zien wat de kracht van je stad is, niet alleen met sportieve, maar ook met culturele festivals. Over drie jaar weten de mensen nog wel van de Tourstart, maar dan zijn de effecten teruggevallen."
Daarbij gaat het volgens de hoogleraar om slimme investeringen. "Het mooie van de Tour de France is dat er geen hele stadions voor gebouwd hoeven te worden, zoals bij de Olympische Spelen of het WK Voetbal. Je hebt bij wijze van spreken wat hekken nodig en dan kun je het gewoon in de stad houden. Na afloop hou je weinig restanten meer waar je nog kosten aan hebt."

Hoogleraar Van Bottenburg over de opbrengst van de Tourstart

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.