Postzegelhandelaar opent expositie over Noord-Korea

UTRECHT - Willem van der Bijl zat in 2011 twee weken in de cel in Noord-Korea, maar zijn liefde voor het land is hij niet verloren. De Utrechter heeft in Zuid-Korea een expositie samengesteld met propagandaposters. Van der Bijl heeft vermoedelijk de grootste collectie buiten Noord-Korea en zijn verzamelaarswoede is waarschijnlijk ook de reden dat hij werd vastgezet.
Zijn liefde voor postzegels bracht hem in 1998 voor het eerst naar Noord-Korea. Daarna volgden meer reizen. Zijn lokale contacten verzamelden postzegels en posters voor hem die hij twee keer per jaar ophaalde. In 2010 ging het mis: toen hij werd opgepakt voor spionage.
Van der Bijl werd ruw ondervraagd en moest een schuldbekentenis tekenen voordat hij het land werd uitgezet. Hij is sindsdien niet meer welkom in het land. Zijn unieke postercollectie wordt gebruikt door de universiteit van Leiden om een beeld te schetsen van Noord-Korea.
De posters zijn vaak een handleiding voor Noord-Koreanen. Daardoor weten de burgers hoe ze zich moeten gedragen. Daarom mogen de posters ook eigenlijk het land niet verlaten, zegt Van der Bijl in een interview met de Britse krant The Guardian.
Omdat Van der Bijl het land niet meer in mag, kan hij zijn collectie niet meer uitbreiden. Hij heeft de posters overgedragen aan de Universiteit van Leiden en die scant de collectie nu in. Half 2016 komt de complete collectie vermoedelijk online.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.