Zwanendrifter vervolgd voor mishandeling

PROVINCIE UTRECHT - Een van de zwanendrifters die zich moeten verantwoorden voor het illegaal vangen en mishandelen van zwanen, wordt ook vervolgd voor mishandeling van dierenarts Saskia van Rooy. Dat heeft het Openbaar Ministerie laten weten.
Van Rooy filmde de praktijken van de zwanendrifters, waarna ze werd belaagd. De beelden daarvan leidden tot ophef. Daarna liet staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) weten dat ze met een verbod een einde wil maken aan het zogeheten zwanendriften, ofwel het houden van zwanen in de vrije natuur.
Van Rooy's advocaat Sébas Diekstra liet eerder weten dat hij om bescherming had gevraagd voor zijn cliënte als klokkenluidster en dat hij bij de politie een klacht had ingediend omdat de zwanendrifters nog een wapenvergunning zouden hebben.
Zwanendrifters verminken jonge knobbelzwanen om te voorkomen dat ze wegvliegen. Dit leewieken, waarbij een stuk van het vleugelbot wordt afgeknipt, mag alleen door een dierenarts gebeuren. Maar in de praktijk is moeilijk vast te stellen of de zwanendrifters dit niet zelf doen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.