Gouden Kalf-nominatie voor Utrechter Martijn Fischer

UTRECHT - Bloed, Zweet en Tranen, met de Utrechter Martijn Fischer in de rol van André Hazes, behoort met acht nominaties tot de grote kanshebbers voor een Gouden Kalf tijdens de komende editie van het Nederlands Film Festival in Utrecht.
De film dingt mee in zes categorieën, waaronder Beste Film en Beste Scenario. Hoofdrolspeler Martijn Fischer uit Utrecht maakt kans op een kalf voor beste acteur. "Heel erg leuk", zei Fischer in een reactie. "DIt is natuurlijk de rol van mijn leven." Acteurs Marcel Hensema, Fedja van Huêt en Raymond Thiry, die ook in de Hazesfilm spelen, zijn allen genomineerd voor een kalf voor Beste Mannelijke Bijrol.
Gluckauf, een sociaal drama van regisseur Remy van Heugten, heeft tien nominaties in negen categorieën, waaronder Beste Film en Beste Regie. Gluckauf-acteurs Bart Slegers en Vincent van der Valk zijn beide genomineerd voor een Gouden Kalf voor Beste Acteur.

PRINS

De Amsterdamse film Prins is acht keer genomineerd in zeven categorieën. In de belangrijkste categorie Beste Film nemen Prins, Gluckauf en Bloed, Zweet en Tranen het op tegen Schneider vs. Bax van Marc van Warmerdam en de romantische komedie De Surprise van Mike van Diem.
Schneider vs. Bax en De Surprise zijn allebei zeven keer genomineerd. Mike van Diem kan twee kalveren winnen, want hij is ook genomineerd voor Beste Regie. Van Warmerdam heeft ook dubbel kans, als genomineerd regisseur en als scenarioschrijver.

NAZIHA

De Utrechtse regisseuse Gülsah Dogan is genomineerd voor 'Beste Lange Documentaire' met 'Naziha's Lente'. Zangeres en actrice Wende Snijders uit Zeist is genomineerd voor een Kalf in de categorie Beste Actrice.
Acteur Matthijs van de Sande Bakhuyzen heeft twee kansen een gouden kalf te winnen, zowel voor zijn bijrol in De Ontsnapping als zijn hoofdrol in Boy 7.
Kaskraker Gooische Vrouwen 2 is niet genomineerd. Het zeeheldenverhaal van Michiel de Ruyter (goed voor ruim 800.000 bezoekers) is twee keer in de race voor een Gouden Kalf.
De Gouden Kalveren gelden als de belangrijkste Nederlandse filmprijzen. Ze worden op 2 oktober uitgereikt in het Beatrix Theater, tijdens de slotavond van het Nederlands Film Festival in Utrecht.
Overzicht van de belangrijkste nominaties:
Beste film:
Bloed, Zweet en Tranen
Gluckauf
Prins
Schneider vs. Bax
De Surprise
Beste acteur:
Martijn Fischer voor Bloed, Zweet en Tranen
Matthijs van de Sande Bakhuyzen voor Boy 7
Bart Slegers voor Gluckauf
Vincent van der Valk voor Gluckauf
Frank Lammers voor Michiel de Ruyter
Beste actrice
Kim van Kooten voor Onder het Hart
Maria Kraakman voor Schneider vs. Bax
Georgina Verbaan voor De Surprise
Elise van 't Laar voor Tussen 10 en 12
Wende Snijders voor Zurich
Beste regie
Peter Greenaway voor Eisenstein in Guanajuato
Remy van Heugten voor Gluckauf
Roel Reiné voor Michiel de Ruyter
Alex van Warmerdam voor Schneider vs. Bax
Mike van Diem voor De Surprise

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.