Teleurgesteld FC Utrecht omzeilt spreekkorenstraf

UTRECHT - FC Utrecht blijft erbij dat de harde kern gewoon naar de thuiswedstrijd tegen Ajax kan op 13 december. De club kreeg woensdag te horen dat de KNVB-straf voor de antisemitische spreekkoren in april gehandhaafd blijft. Dat betekent dat FC Utrecht 10.000 euro boete moet betalen en de eerstvolgende wedstrijd tegen Ajax met een lege Bunnikside moet spelen.
FC Utrecht-directeur Wilco van Schaik is teleurgesteld dat de club de zaak in hoger beroep heeft verloren. Volgens hem is aangetoond dat een aantal spreekkoren door niemand is waargenomen tijdens de wedstrijd.
FC Utrecht laat woensdag nogmaals weten dat de Bunnikside-straf omzeild zal worden. Eind juli liet de club in een brief aan de seizoenkaarthouders in dit vak al weten dat zij op andere tribunes terecht kunnen tegen Ajax en daar blijft de FC bij. De daders van de spreekkoren zijn nooit opgespoord en Van Schaik wil dat de seizoenkaarthouders op de Bunnikside "niet de dupe worden van het wangedrag van een klein stel raddraaiers".

ONDERMIJNING

De beroepscommissie kapittelt Utrecht over de brief. De commissie vindt het opvallend dat de club niet de gelegenheid aangreep om in het schrijven afstand te nemen van de deelnemers aan de spreekkoren. Ook meent de commissie dat "FC Utrecht met de boodschap in de brief het effect van de straf deels ondermijnt en het doel en de functie daarvan lijkt te miskennen". "Dit verwijt leg ik naast me neer", zegt Van Schaik hierover.

ANTISEMITISCH

Een aantal supporters van FC Utrecht zong tijdens de wedstrijd tegen Ajax in april: "M'n vader zat bij de commando's, m'n moeder zat bij de SS. En samen verbrandden zij Joden, want Joden die branden het best." Beelden daarvan verschenen op internet.
Van Schaik noemt de spreekkoren vreselijk, maar denkt wel dat politieke druk een grote rol heeft gespeeld bij de opgelegde straf. Al wil de clubdirecteur zeker niet bagatelliseren wat er gebeurd is. "Dat is niet aan de orde. Het gaat erom dat wij in eerste instantie bij de tuchtcommissie van de KNVB en later bij de commissie van beroep, een- en andermaal hebben kunnen aantonen dat we tijdens die wedstrijd níet wisten van sommige later gehoorde verwerpelijke spreekkoren."

WAARNEMING

"We hebben een aantal keer tijdens de wedstrijd opgetreden tegen de wel gehoorde spreekkoren. Dit gaf de commissie ook aan", zegt Van Schaik op de clubsite. "Maar er zijn een paar spreekkoren niet waargenomen."
De directeur wijst erop dat ook de stewards, de waarnemers van de KNVB, het OM en het arbitrale kwartet de spreekkoren niet hebben gehoord en dat de club ook van de politie niets heeft doorgekregen. "Zou dat wèl gebeurd zijn, dan hadden we uiteraard direct tijdens de wedstrijd ingegrepen."

COMPLEX

"De commissie erkent ook in haar uitspraak dat het tijdens een wedstrijd wel heel moeilijk en complex is om spreekkoren te herkennen, laat staan daders te traceren, daar ben ik blij mee"", zegt Van Schaik. "Want dat geeft aan hoe moeilijk dit probleem is. Maar de commissie houdt toch vast aan de gevorderde straf."

APPARATUUR

FC Utrecht laat verder weten dat het voor ongeveer 200.000 euro gaat investeren in geavanceerde camera's en geluidsapparatuur in het hele stadion, en op de Bunnikside en het uitvak specifiek, om spreekkoren beter te kunnen traceren en te identificeren.
Van Schaik pleit voor een universeel beleid. "We moeten dit met elkaar aanpakken en een manier vinden om dit gezamenlijk op te lossen. En het straffen van een club alleen helpt niet", stelt hij. "Daarom hebben we samenwerking gezocht met onder andere de gemeente Utrecht en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). En hebben we met meer dan 30 fans onlangs een bezoek aan het voormalige doorgangskamp Westerbork georganiseerd. Dat heeft op hen grote indruk gemaakt en ze zullen dat zeker delen met anderen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.