Jonge gidsen ingezet tijdens Open Monumentendag in Utrecht

Utrecht - Tientallen leerlingen van de Kathedrale Koorschool in Utrecht geven volgende week tijdens de Open Monumentendag rondleidingen aan het publiek. Normaal gesproken laten alleen de reguliere gidsen de oude monumenten zien, maar het project Juniorgidsen brengt daar dit jaar verandering in.
De 44 leerlingen laten niet alleen hun eigen monumentale school aan de Plompetorengracht aan de bezoekers zien, maar ook in het voormalige hoofdpostkantoor aan de Neude verzorgen ze rondleidingen. Donderdag geven de juniorgidsen een 'proefrondleiding', zodat ze goed voorbereid zijn op de Open Monuntendag.
De open dag is op 12 en 13 september. Dit jaar staat het oude ambacht centraal. De reden is dat steeds meer ambachten dreigen te verdwijnen en zo ook de kennis daarover. "Dat heeft indirect gevolgen voor het behoud van monumenten", waarschuwt directeur Edith den Hartigh van Stichting Open Monumentendag.
In heel Nederland zijn er tijdens het evenement weer zo'n 5000 monumenten geopend en worden er wederom rond de 1 miljoen bezoekers verwacht. Ook in de provincie Utrecht zullen weer veel monumenten deze dagen hun deuren voor het publiek openen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.