Verpakkingsvrije winkel opent deuren in Utrechtse binnenstad

UTRECHT - In Utrecht wordt vrijdag de eerste verpakkingsvrije winkel van de provincie geopend. De winkel heeft zich gevestigd in de Twijnstraat in het centrum van de stad. Klanten kunnen hier hun voedingswaren zelf tappen, schenken of scheppen.
De filosofie achter de winkels is dat er enorm op verpakkingsmaterialen kan worden bezuinigd. Dat scheelt veel afval, aldus ondernemer Wim van Dijk. Ook hoeven klanten in de zaak aan de Twijnstraat niet meer te kopen dan ze nodig denken te hebben.
In steden als Amsterdam en Groningen zijn al langer verpakkingsvrije winkels gevestigd. In de Amersfoortse binnenstad wordt momenteel ook gewerkt aan de komst van zo'n zaak.

INZAMELEN

Veel gemeenten zeggen tegen RTV Utrecht dat ze het huishoudelijk afval sterk willen terugdringen. In Veenendaal en Bunschoten moeten inwoners binnenkort per kilo betalen. Dit zou een succesfactor kunnen zijn voor de verpakkingsvrije winkel.
Verschillende gemeenten overwegen voortaan 'omgekeerd in te zamelen' en het afvalbeleid om te zetten in grondstoffenbeleid. Daarbij ligt de nadruk op inzameling van recyclebare materialen. Dat betekent dat naast plastic, ook blik en drinkkartons los worden ingezameld. Gemeenten die deze aanpak gaan invoeren zijn Vianen, Stichtse Vecht, Baarn, Bunnik, Bunschoten, Montfoort, Woudenberg, Wijk bij Duurstede, IJsselstein en Houten.
In Utrecht staan de vuilniszakken voorlopig nog op straat, maar vanaf volgend jaar moeten ook Utrechters hun afval scheiden in verschillende minicontainers. De gemeente wil benadrukken dat afval scheiden loont, ook in de portemonnee. Dit wordt als prikkel ingezet bij diverse campagnes.

Verslaggever Rik Dogger op Radio M Utrecht bezoekt de verpakkingsvrije winkel in Utrecht (LIVE I)
Reportage over de verpakkingsvrije winkel

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.