Veenendaalse dementerenden gelukkiger door deursticker

VEENENDAAL - Het Trimbos-instituut heeft in een woonzorgcentrum in Veenendaal onderzoek gedaan naar deurstickers. Door een grote sticker te plaatsen die lijkt op hun oude deur, kunnen dementerenden makkelijker hun eigen kamer terugvinden en voelen ze zich gelukkiger.
In de meeste verzorgingstehuizen kunnen bewoners alleen via het naambordje zien waar ze woonden of ze moesten hun kamernummer onthouden. Maar als je begint met dementeren kan dat best lastig zijn, vertelt onderzoeker bij Trimbos Bernadette Willemse. "De positieve invloed van zo'n deursticker was gelijk opvallend. De ouderen konden zich beter oriënteren en de weg terugvinden naar hun kamer. Ook hebben ze meer het gevoel dat het hun eigen huisje is en doen ze daarom eerder de deur op slot."
Volgens het onderzoek is de invloed op het personeel ook positief. Verzorgenden zijn eerder geneigd te kloppen voor ze een kamer binnenkomen. Ook praten de bewoners door de aanblik op de vertrouwde deur over vroeger, wat ze een goed gevoel geeft. Willemse: "Het effect daarvan is weer dat familieleden en verzorgenden makkelijker in gesprek raken met ze."
Inmiddels wordt de deursticker al op meerdere locaties toegepast.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.