Staatssecretaris sluit meer dwingende opvang niet uit

DEN HAAG/UTRECHT - Het is niet uitgesloten dat ook andere gemeenten worden gedwongen tot noodopvang van vluchtelingen.
Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) woensdag, nadat hij dinsdag het dorp Oranje had verplicht zevenhonderd vluchtelingen extra op te nemen.
"Ik probeer het tot een minimum te beperken. Ik ben er ook al niet blij mee dat ik het gisteren heb moeten doen. Het alternatief was nog vervelender", aldus Dijkhoff. Er komt een moment dat je moet kiezen, zei de bewindsman. "Anders hadden er mensen buiten moeten slapen. Het stelt ons wel op de proef."
Dijkhoff zegt te begrijpen dat de inwoners van Oranje schrokken "van de boodschap die ik kwam brengen". Hij vindt het ook "niet echt prettig" dat een vrouw ten val kwam nadat zij had geprobeerd hem tegen te houden toen hij wilde wegrijden.
Volgens Dijkhoff heeft het kabinet de afgelopen weken juist geprobeerd het afdwingen van noodopvang te voorkomen. Na dit besluit voor Oranje kwamen er nauwelijks reacties van burgemeesters die zeiden dat het bij hun had gekund, aldus de staatssecretaris.
"Bij deze aantallen hebben we veel opvang nodig."
Dijkhoff wijst er ook op dat het nodig is dat vluchtelingen uit de noodopvang doorstromen naar de normale opvang. "Dat werkt nog niet goed." Hij geeft aan dat 13.000 mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning die nu in asielzoekerscentra zijn, eigenlijk door gemeenten moeten worden gehuisvest.
Wij hebben de verantwoordelijkheid om ze onderdak te bieden, aldus Dijkhoff. "We moeten in goed overleg tot betere oplossingen
komen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.