Waterliniemuseum opent de deuren in Bunnik

BUNNIK - De provincie Utrecht is een nieuw museum rijker. Dit weekend opent het Waterliniemuseum de deuren na een bouw van twee jaar. De grote publieksstrekker moet de vijftig meter lange maquette van de Nieuwe Hollandse Waterlinie worden, die bezoekers zelf onder water kunnen zetten. De plek waar het verhaal van de verdedigingslinie wordt verteld is Fort bij Vechten in Bunnik.
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste Rijksmonument dat er is en het grootste infrastructurele werk ooit. 85 kilometer lang was het verdedigingswerk.

HAZENPAD

Volgens gedeputeerde Pennarts is de cultuur-historische waarde van de linie groot: "Als de vijandige legers de waterlinie naderden, liepen de polders vol en stonden de soldaten tot de knieën in het water. Het lijkt simpel, maar je hebt dan geen idee meer waar je bent. Legers raakten helemaal ontregeld en de vijand koos het hazenpad."
Een andere feature zijn de levensgrote poppen met gezichten van acteurs op hun hoofden geprojecteerd waardoor ze tot leven lijken te komen. De poppen beelden bijvoorbeeld werklui uit die in 1880 aan het Fort bij Vechten bouwden.

METERSDIK

Het bouwen van de metersdikke muren van het Bunnikse fort was destijds een flinke klus. Conservator Chris Will: "Fort bij Vechten bestaat uit 18 miljoen bakstenen. Dat is onvoorstelbaar. Ik hoorde de architect van ons gebouw vertellen dat hij net een wijk in Den Haag heeft gebouwd, waar maar 1,3 miljoen bakstenen in gingen."
In het Waterliniemuseum wordt over alle waterlinies in Nederland verteld. Naast de gemeente Bunnik en Staatsbosbeheer werkten vijf provincies aan de totstandkoming mee.

Waterliniemuseum opent de deuren in Bunnik

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.