Utrecht wil experimenteren met bijstand zonder regels

UTRECHT - De gemeente Utrecht wil in 2016 beginnen met een experiment om mensen in de bijstand meer regie te geven over hun manier van leven. De stad laat voor een deel van de bijstandsgerechtigden alle plichten en strafkortingen vervallen. Dat staat in een voorstel dat wethouder Victor Everhardt vrijdag aan de gemeenteraad heeft gestuurd.
In het experiment worden voor de duur van twee jaar verschillende groepen van vijftig bijstandsgerechtigden volgens verschillende vormen van regels behandeld. Zo zullen sommigen 150 euro extra krijgen als ze gaan werken naast hun uitkering, terwijl anderen een hogere basisuitkering krijgen op voorwaarde dat ze ook werkzaamheden uitvoeren.

BIJVERDIENEN

Het
is besproken met staatssecretaris Jetta Klijnsma en ligt voor akkoord bij het ministerie. Klijnsma sprak eerder met wethouders van Utrecht, Tilburg, Groningen en Wageningen, gemeenten die willen experimenteren met het basisinkomen. Daarbij ging het onder meer over de hoogte van de uitkering en over het onbeperkt bijverdienen.
Het basisinkomen is een vast maandinkomen dat door de overheid aan iedere burger zonder voorwaarden wordt verstrekt. Volgens de Utrechtse wethouder biedt de wet ruimte voor experimenten. Hij wil kijken of mensen anders gaan handelen als ze anders worden benaderd. "We willen kijken of mensen dan in beweging komen."

GELIJKWAARDIG

De Utrechtse
van Everhardt. De liberalen vinden dat alle bijstandsgerechtigden in Utrecht gelijkwaardige ondersteuning en begeleiding moeten krijgen en vinden experimenteren met hun uitkeringen daarom ongehoord.
"Iedereen die bijstand krijgt moet gelijkwaardig worden behandeld, met een stimulans en hulp bij het vinden van werk", zegt VVD-raadslid Judith Tielen. "Een baan is immers een oplossing voor meer dan alleen financiële armoede."
Het college heeft op 29 september met het plan ingestemd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.