Wie is de Utrechtse vluchteling?

Obaida (18) volgt een technische opleiding in Amersfoort.
Obaida (18) volgt een technische opleiding in Amersfoort. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Tienduizenden vluchtelingen komen op dit moment Nederland binnen. Een deel daarvan belandt uiteindelijk in de provincie Utrecht. RTV Utrecht heeft twee vluchtelingen opgezocht die in een korte tijd een band hebben opgebouwd met de regio. De één werkt al hard aan zijn toekomst en de ander staat nog aan het begin van zijn asielprocedure.
De 18-jarige Mahmoud komt uit Aleppo. Eén van de steden in Syrië waar nu de oorlog het hevigst is: "Ik had een goed leven. Ik had een huis, een auto en ik studeerde. Ik ben een rapper en ik kom uit Syrië. Ik had een kanaal op YouTube met veel kijkers." Hij maakt zich grote zorgen over zijn familie die daar nog woont. Die zitten gevangen tussen drie partijen die met elkaar aan het vechten zijn.

CRISISOPVANG

"Toen de oorlog kwam, raakte ik alles kwijt. Mijn huis is opgeblazen en mijn laptop en microfoon zijn weg," aldus Mahmoud, die uiteindelijk dus is gevlucht. Na een lange tocht kwam hij via Turkije en Griekenland naar Nederland. Hij is hier nu een maand en gaat van crisisopvang naar crisisopvang.
Nu woont hij in Groningen, maar twee weken geleden woonde hij nog in Houten. Al die tijd in onzekerheid of hij wel in Nederland mag blijven. En dat blijft ook voorlopig zo, want het duurt nog wel een half jaar voordat hij de asielprocedure ingaat.

VERBLIJFSVERGUNNING

Obaida is ook 18 jaar en komt uit Damascus in Syrië. Hij kwam een jaar geleden naar Nederland en heeft een tijdelijke verblijfsvergunning voor vijf jaar gekregen. Hij volgt nu een technische opleiding aan het ROC in Amersfoort: "Het is heel leuk hier en het is beter dan waar ik vandaan kom."
Obaida heeft dankzij hulporganisatie New Dutch Connections een leerplek gevonden. Deze organisatie helpt asielzoekers bij het integreren. Oprichter Bright is dertig jaar geleden zelf ook gevlucht uit Liberia. Hij vind het erg belangrijk dat vluchtelingen in Nederland zo snel mogelijk gaan werken aan hun toekomst.

VERVELEN

"Als je niets doet dan creëer je een generatie die alleen leeft van de bijstand. Jongeren kunnen zich dan gaan vervelen of kunnen gaan blowen. Daarom is het belangrijk dat ze aan hun toekomst werken, zodat ze voor zichzelf kunnen zorgen en aan een toekomst kunnen werken," aldus Bright.
Terwijl Mahmoud zich opmaakt om misschien wel weer naar de volgende opvang te gaan, werkt Obaida hard aan zijn toekomst. Zijn ouders zitten in de gevangenis in Syrië, omdat ze protesteerden tegen de regering van Assad. Zijn broer en zus zitten in een vluchtelingenkamp in Turkije. Toch lukt het hem om positief te blijven: "Ik ben nog jong. Ik wil het gaan maken in m'n leven. Ik wil een huis hebben en kinderen én een toekomst."

Dag van de Vluchteling: Wie is de Utrechtse vluchteling?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.