Drukke avondspitsen verwacht door wintertijd

PROVINCIE UTRECHT - De avondspitsen worden de komende week waarschijnlijk behoorlijk druk, zo verwacht de VerkeersInformatieDienst (VID). Traditioneel moeten automobilisten de eerste dagen na het ingaan van de wintertijd eraan wennen dat het donker is als zij van hun werk naar huis rijden.
Vorig jaar stond er op de eerste donkere maandag een dikke 200 kilometer file. Dat is voor een maandag erg veel, zegt de VID. Ook de rest van de eerste donkere week is het tijdens de avondspits altijd druk. De eerste donkere dinsdagavondspits leidde de afgelopen jaren soms zelfs tot meer dan 300 kilometer file.
Als het regent hebben de wintertijdspitsen nog meer de neiging uit de hand te lopen. Vooral op woensdag en donderdag is er kans op neerslag. Mocht de neerslag donderdag samenvallen met de avondspits, dan moeten automobilisten zich volgens de VID opmaken voor nieuwe filerecords.
Onderzoek van een paar jaar geleden van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) wees uit dat tijdens de gehele 'donkere' periode in het jaar meer verkeersdeelnemers slachtoffer van een ongeluk worden. Vooral voor voetgangers is het gevaarlijker bij verkeersdrukte in het donker.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.