Panda's Wu Wen en Xing Ya moeten nog 'daten'

RHENEN - De twee reuzenpanda's die naar Rhenen komen heten Wu Wen en Xing Ya. Dat is bekendgemaakt op een persconferentie in Ouwehands Dierenpark, het nieuwe thuis van de beren uit China. Wu Wen is Chinees voor 'Mooie, krachtige wolk' en Xing Ya betekent 'Elegante ster'.
"We hebben geschiedenis geschreven", zei eigenaar Marcel Boekhoorn van de dierentuin dinsdag tegen de pers. "Het is een droom die uitkomt, zowel voor Ouwehands Dierenpark, maar ook voor mij. Wij gaan een prachtig thuis voor de panda's maken."

PANDASIA

Om de nu 3-jarige panda's te huisvesten moet de pelikanenvijver verplaatst worden. Het nieuwe onderkomen krijgt de naam Pandasia. Directeur Robin de Lange verwacht dat de reuzenpanda's veel extra bezoekers zullen trekken. Ouwehands wil daarom extra parkeervakken bouwen en de horeca uitbreiden, zodat het park tienduizend bezoekers per dag aankan. De toegangsprijs zal naar verwachting iets stijgen.
Het pandapaar komt volgend jaar voor vijftien jaar naar Ouwehands. Ze hebben elkaar overigens nog niet ontmoet en moeten nog 'daten' voor ze in Rhenen gaan samenwonen. Dierenverzorgers uit Rhenen reizen komend jaar voor drie maanden af naar China voor een intensieve training.

CHINA

Maandag werd tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan China bekend dat het land twee zeldzame reuzenpanda's
. Nederland is een van de weinige landen buiten China waar de bedreigde diersoort van dichtbij te zien zal zijn. In het wild leven naar schatting nog ongeveer 1850 reuzenpanda's.
Ouwehands Dierenpark heeft ervaring met het fokken, verzorgen en onderzoeken van beren. De dierentuin in Rhenen heeft al een rode panda, een kleinere en eveneens bedreigde beer uit Azië. Met de komst van de reuzenpanda's verbindt Ouwehands zich aan een internationaal natuurbeschermingsproject. De dieren komen voor een miljoen euro per jaar in bruikleen.

Marcel Boekhoorn maakt namen reuzenpanda's bekend
Robin de Lange, directeur van Ouwehands Dierenpark, blikt terug op een enerverende week.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.