Onderzoek naar angstcultuur UMC

UTRECHT - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt twee calamiteiten en klachten over een angstcultuur op de KNO-afdeling van het UMC Utrecht.
Diverse artsen van de afdeling keel-, neus en oorheelkunde van het universitaire ziekenhuis deden melding bij de IGZ. Volgens de artsen kenmerkt de managementstijl van hun afdelingshoofd zich door een autoritaire "verdeel en heers houding" waarbij personeel tegen elkaar wordt uitgespeeld.
Het onveilige werk- en opleidingsklimaat brengt volgens de melders de patiëntveiligheid in gevaar omdat artsen en assistenten-in-opleiding eventuele fouten niet meer durven te melden, uit angst hierop te worden afgerekend.

HALSSLAGADER DOORGESNEDEN

Het
besteedt woensdag aandacht aan de zaak en heeft informatie over de incidenten aan de IGZ gegeven. Een van de calamiteiten zou gaan om een halsslagader die tijdens een operatie per ongeluk is doorgesneden. "Als de informatie juist is, dan is dat ernstig", aldus de IGZ.
De artsen stuurden hun brandbrief vorig jaar al aan de IGZ. Het onderzoek dat de inspectie toen begon, strandde doordat het verhaal van de Raad van Bestuur sterk verschilde van dat van de melders en doordat geen concrete voorbeelden van incidenten waren gegeven.
De melders durfden die voorbeelden niet te geven uit angst hun anonimiteit te verliezen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.