Onthulling monument Ruben en Julian op 1 december

ZEIST - Het monument ter nagedachtenis aan de overleden broertjes Ruben en Julian uit Zeist wordt op dinsdag 1 december onthuld. Dat laat de gemeente Zeist weten aan RTV Utrecht.
Het beeld krijgt een plek in een groenstrook bij Slot Zeist, aan de Slotlaan/Zinzendorflaan, ter hoogte van de karpervijver.
Volgens de gemeente Zeist werkt kunstenaar Johan Huijzer nog aan het monument, maar is de vergunning voor de plaatsing inmiddels verleend. "Wij vinden het fijn dat de betrokkenheid van de samenleving verzilverd gaat worden met een blijvend monument", zegt een woordvoerder van de gemeente.

STICHTING RUJU

Het monument is een initiatief van de Stichting RuJu, die opkomt voor kinderen die door huiselijk geweld om het leven zijn gekomen, zoals Ruben en Julian. De broertjes waren mei 2013 bijna twee weken vermist. Ze werden uiteindelijk gevonden in een sloot in Cothen. Ze bleken om het leven te zijn gebracht door hun vader, die daarna zichzelf van het leven beroofde in Het Doornse Gat.
Menno Bausch van Stichting RuJu is trots. "Frank Oosthoek en ik zijn ontzettend blij dat we waar hebben kunnen maken wat we hebben beloofd: een blijvend monument ter nagedachtenis aan al die kinderen. Ja, daar zijn we trots op!" Stichting RuJu benadrukt dat het monument is bedoeld voor alle overleden kinderen.

MOEDER

De moeder van Ruben en Julian laat RTV Utrecht weten dat ze erg benieuwd is hoe het monument eruit ziet. Ook zij benadrukt dat het gedenkteken niet alleen voor haar zoons is, maar voor alle overleden kinderen. Verder is ze Stichting RuJu erg dankbaar: "Ik bewonder Menno en Frank omdat ze ondanks tegenslagen en negatieve publiciteit toch hun belofte hebben waargemaakt. Ze hebben er hard voor gewerkt."

ONRUST

Het geld voor het monument is door giften bij elkaar gespaard. Een benefietwedstrijd tussen het RTL Sterrenteam en Lucky Ajax leverde in het het najaar van 2013 meer dan 11.000 euro op.
Over het geld ontstond vorig jaar veel onrust, nadat RTV Utrecht onthulde dat de ex-voorzitter ruim 3.000 euro in zijn eigen zak had gestoken. De overgebleven bestuursleden lieten weten de kwestie te betreuren en namen er afstand van. De ex-voorzitter kreeg een taakstraf en moest het geld terugbetalen.

Onthulling monument Ruben en Julian op 1 december

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.