UMC Utrecht meldde dodelijke calamiteiten niet

UTRECHT - Het UMC Utrecht heeft twee dodelijke calamiteiten met patiënten op de KNO-afdeling niet gemeld aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dat blijkt uit onderzoek van tv-programma ZEMBLA dat woensdagavond een reportage uitzond over misstanden op de afdeling Keel-, Neus en Oorheelkunde.
In een van de gevallen staat in het medisch dossier dat de gemeentelijk lijkschouwer van de GGD Utrecht een verklaring van natuurlijk overlijden heeft afgegeven. Maar dat blijkt niet het geval te zijn.

INSPECTIE

De lijkschouwer heeft de overleden patiënt nooit onderzocht. Naar aanleiding van de bevindingen van ZEMBLA heeft het UMC Utrecht onlangs beide calamiteiten alsnog bij de IGZ gemeld.
In een anonieme melding bij de IGZ schrijven KNO-artsen van het UMC Utrecht over een angstcultuur en een onveilig opleidingsklimaat op hun afdeling. Die situatie zou gevaren met zich mee brengen voor de patiëntveiligheid. Tijdens operaties zouden zich ook "ernstige, dodelijke complicaties" hebben voorgedaan.

UMC

De Raad van Bestuur van het UMC Utrecht zei in eerste instantie dat er sinds 2012 geen enkel incident tot een calamiteitenmelding heeft geleid bij de inspectie. Uit medische dossiers die ZEMBLA in bezit heeft blijkt dat niet te kloppen.
Op 13 november 2013 is "per ongeluk" een halsslagader doorgesneden. Professor Bernd Kremer, voorzitter van de Nederlandse KNO-vereniging, noemt het incident zeer ernstig. "Als een halsslagader tijdens een operatie wordt doorgehaald, is dat een levensgevaarlijke situatie."
De tweede calamiteit deed zich voor tijdens een neusoperatie op 17 maart 2015. De IGZ is een diepgravend onderzoek begonnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.