Commissie: Opsluiting, vernedering en geweld in jeugdzorg

PROVINCIE UTRECHT - De commissie-De Winter constateert na een paar maanden onderzoek al dat er zich een structureel beeld aftekent van kindermishandeling in de jeugdzorg. Dat zegt voorzitter Micha de Winter in een interview met RTV Utrecht.
De commissie, die donderdag officieel geïnstalleerd is, heeft inmiddels zeventig meldingen van mishandelingen in jeugdinstellingen binnen. Dat aantal is opvallend, want de commissie heeft nog geen meldpunt geopend.
Sinds september doet de commissie vooronderzoek. Eerste doel is om na te gaan in hoeverre er wetenschappelijke basis is om een groot onderzoek in te stellen. Zo wordt onderzocht hoe het gesteld is met de archieven van diverse instellingen.

HEFTIG

Inmiddels tekent zich wel een beeld af van structurele mishandelingen, zegt voorzitter De Winter. "Het is heftig wat we zien tot nu toe. Het is langdurig, het heeft veel impact op de rest van je leven."
De verhalen die binnenkomen vertonen veel overeenkomsten, zegt De Winter. "Vernedering, verwaarlozing, maar ook lichamelijk geweld, de trap af gooien, opsluiten en slaan. Eigenlijk komt het heel vaak samen voor. Het is bijna nooit zo dat bijvoorbeeld seksueel geweld alleen voorkomt, het is vaak onderdeel van een heel patroon aan gewelddadigheid."
De commissie richt zich op gewelddadigheden in het recente verleden, maar ook verder terug tot aan 1945. Met name in de naoorlogse periode was de moraal compleet anders, constateert De Winter.
Zo is het tekenend hoe er in instellingen werd omgegaan met kinderen die in bed plasten. "Het idee was; dat moet je keihard aanpakken. Kinderen die in bed plasten werden 's ochtends ten toon gesteld. Ze moesten in hun nakie met blote voeten op de vloer staan. Ze kregen hun natte lakens om hen heen en werden zo publiek vernederd."

ERKENNING

De Winter hoopt dat na afronding van het vooronderzoek wordt besloten om een grootschalig onderzoek op te zetten. "Het is het waard. De verhalen verdienen erkenning." Daarbij benadrukt De Winter dat het geweld in de jeugdzorg vaak diepe sporen heeft nagelaten in de levens van betrokken.
"Veel mensen beginnen nu pas te beseffen dat bijvoorbeeld hun seksuele problemen of gedragsproblemen veroorzaakt zijn door wat er in instellingen is misgegaan", zegt hij.
Zodra er een vervolgonderzoek komt, zal er mogelijk ook een officieel meldpunt komen voor slachtoffers. Toch zegt De Winter dat slachtoffers zich ook nu al mogen melden. Dat kan via een e-mail aan de commissie of via Slachtofferhulp.

Commissie-De Winter: veel misstanden in de jeugdzorg

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.