Wethouder Jongerius weg, politieke jas knelt te veel

UTRECHT - Wethouder Margriet Jongerius van Zorg, Welzijn en Cultuur verlaat de Utrechtse politiek. Ze treedt per direct af.
In een brief aan de gemeenteraad (pdf) van Utrecht schrijft Jongerius dat ze zelf vindt dat ze niet goed gedijt in de politiek. "Mei 2014 heb ik een risico genomen door in te gaan op een verzoek van GroenLinks om mij kandidaat te stellen als wethouder", stelt Jongerius. "Een rol als politiek bestuurder was voor mij nieuw."

KNELLENDE JAS

Na anderhalf jaar is ze van binnenuit beter bekend met de ongeschreven regels en gebruiken in de gemeentepolitiek, vervolgt ze. Volgens Jongerius ligt "het openlijk mogen twijfelen, de tijd nemen en krijgen om nuances en alternatieven te kunnen afwegen" te gevoelig in de politieke arena.
Jongerius beschrijft het politieke bedrijf als een jas die knelt. Ze heeft naar eigen zeggen moeite om zich te profileren met successen die ze eigenlijk samen met anderen wil delen.

BESTUURSERVARING

Jongerius deed eerder bestuurservaring op bij overheidsorganisaties die moesten veranderen. Actieve politiek speelde daarbij naar haar mening geen rol.
"Mijn stijl van besturen is gericht op het samen bereiken van concrete resultaten", schrijft ze aan de gemeenteraad. "Dat doe ik als verbinder en bruggenbouwer op zowel inhoud als tussen mensen en organisaties. Investeren in een dialoog met raadsleden, ook die van de oppositie, met inwoners en organisaties in de stad om zo te komen tot breed gedragen oplossingen: dat is mijn stijl."

ONTSLAG

De conclusie van Jongerius is dat ze buiten de politiek effectiever kan zijn. Ze biedt haar ontslag aan bij de gemeenteraad en dankt alle inwoners, organisaties, raadsleden en collega's voor de samenwerking en de geleerde lessen.
GroenLinks zegt in een reactie dat het besluit van Jongerius getuigt van een grootsheid die zeldzaam is in de politiek.

Wethouder Jongerius treedt terug

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.