Burgemeester Utrecht erkent: Ajax-fans zijn de dupe

UTRECHT - Burgemeester Van Zanen van Utrecht geeft toe dat hij Ajax-supporters dupeert door hen niet toe te laten bij de wedstrijd tegen FC Utrecht. Naar eigen zeggen kan hij niet anders dan hen de toegang tot stadion Galgenwaard ontzeggen.
Dat antwoordt hij op raadsvragen van D66, GroenLinks en PvdA. Volgens de gemeente moeten ME'ers "in linie op de tribune" zitten als er zowel Ajax- als FC Utrecht-fans zijn bij de wedstrijd op 13 december.
De wedstrijd zonder supporters laten spelen of in zijn geheel verbieden was ook geen optie, schrijft Van Zanen.

VERLEDEN

Ajax en de KNVB lieten weten teleurgesteld te zijn over het besluit om geen uitsupporters toe te laten. Van Zanen snapt hun frustratie, maar benadrukt dat de maatregel "niet los kan worden gezien van het verleden waarbij het herhaaldelijk tot een confrontatie is gekomen tussen delen van de aanhang".

ANTISEMITISME

Bij de vorige FC Utrecht - Ajax zongen Utrechters antisemitische liedjes. Daarom moet bij de komende editie, zondag 13 december, de Bunnikside leeg blijven van de KNVB. FC Utrecht beloofde dat fanatieke supporters die normaliter op die tribune zitten op andere plekken in het stadion mogen zitten.
Daarop besloot de gemeente geen supporters van Ajax toe te laten. De Amsterdamse club heeft daarom het gevoel dat het wordt gestraft voor de daden van FC Utrecht-aanhangers.
De kwestie leidde zelfs tot Kamervragen. Donderdag 26 november wil de Utrechtse gemeenteraad debatteren over het verbod op uitsupporters.

GROENLINKS

GroenLinks noemt de beslissing van burgemeester Van Zanen "de beste uit alle kwaden". Raadslid Steven de Vries: "Ik ben dan ook heel blij met
van de eigenaar van FC Utrecht deze week. Eindelijk zegt iemand: dit kan niet langer."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.