Mazelenuitbraak kostte 3,9 miljoen euro

BILTHOVEN - De laatste mazelenepidemie heeft 3,9 miljoen. Dit blijkt uit het RIVM-rapport Staat van Infectieziekten in Nederland 2014. De berekening is gemaakt om inzicht te krijgen in de kosten van de behandeling, preventie en bestrijding van infectieziekten.
De laatste uitbraak van mazelen in Nederland begon in 2013 en eindigde in de eerste maanden van 2014. In die periode zijn 2700 zieken gemeld, onder wie veel mensen uit de provincie Utrecht, en is er 3,9 miljoen euro besteed om de epidemie te bestrijden.
De grootste kostenposten waren de werkzaamheden van de betrokken GGD'en en de ziekenhuisopname van ernstig zieke patiënten, zegt de RIVM.
SALMONELLA
Bij de salmonella-uitbraak, door besmette zalm van visverwerker Foppen in Harderwijk, zijn 1149 ziektegevallen gemeld. Een groot deel van het totaalbedrag van 1,7 miljoen euro ging naar de inzet van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), om de bron van de besmetting op te sporen, en naar de kosten van ziekenhuisopnames.
Vorig jaar stond verder vooral in het teken van de wereldwijde ebola-epidemie. Ook was er veel aandacht voor MERS, het virus dat luchtwegklachten veroorzaakt. Dat is in 2014 voor het eerst in ons land vastgesteld, bij twee patiënten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.