Fietsactie Utrechtse schoolkinderen wekt vooral chagrijn en irritatie

UTRECHT - De Openbare Dalton Basisschool De Puntenburg bij Utrecht Centraal voerde vanmorgen actie voor een verkeersveiligere stad. De leerlingen lopen te veel gevaar als ze de fiets nemen naar school, vinden de ouders.
'Egoïstische en haastige' volwassenen op de fiets houden volgens hen te weinig rekening met kinderen die de fietskunst nog moeten leren. Ze rijden door rood en beginnen soms zelfs te schelden als het niet snel genoeg gaat. Een gedragsverandering is nodig om van Utrecht een veilige en plezierige fietsstad te maken, vinden de ouders.

CAMPAGNE

heeft de gemeente Utrecht verzocht om een campagne te starten om alle fietsers in Utrecht bewust te maken van hun voorbeeldrol op straat zodat alle Utrechtse kinderen de ruimte krijgen om te leren fietsen en de fietskunst af te kijken. Ze zijn daarom op zoek naar zogenoemde 'verkeershelden' die het goede voorbeeld geven.
"Kinderen zijn de meest kwetsbare groep weggebruikers. Vanaf 4 jaar fietsen ze al op hun eigen fietsje naar school. Naast papa of mama - die dit ook heel spannend vinden - trotseren zij elke dag de verkeersjungle, die wij voor ze gecreëerd hebben. Kruispunten, stoplichten, fietspaden, zebrapaden, regels en omleidingen. En heel veel andere fietsers, auto's en bussen. Het valt voor een kind niet mee om dat allemaal te snappen", aldus de initiatiefnemers.

IRRITATIE

Verslaggever Dennis van Ommeren stond vanmorgen bij de school waar de kinderen flyers uitdeelden. Zij troffen echter vooral haastige en chagrijnige fietsers die de folders weigerden aan te nemen.

Verslaggever Dennis van Ommeren bij de flyeractie (1)
Verslaggever Dennis van Ommeren bij de flyeractie (2)
Reportage over de fietscampagne

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.