3D-beelden van gevaarlijke kruispunten in Utrecht

UTRECHT - De Utrechtse afdeling van Veilig Verkeer Nederland heeft driedimensionale simulaties gemaakt van gevaarlijke kruispunten in de stad Utrecht. Het is de eerste keer dat de verkeersorganisatie dit doet.
"We maken met behulp van een wagen met een laser erop een soort 3D-röntgenfoto van een heel kruispunt of van een hele weg", legt voorzitter André Verschoor van de Utrechtse afdeling van Veilig Verkeer Nederland uit. Zo wordt bijvoorbeeld duidelijk wat het zicht is van een kind.
Verschoor: "Op een plattegrond lijken bomen vaak ver uit elkaar te staan, maar als je op een bepaalde manier langs die bomen kijkt, lijkt het wel een muur, waardoor je auto's die eraan komen ook niet ziet." De simulatie moet dat soort situaties inzichtelijk maken.
De eerste opnames zijn op de Lessinglaan en de Vleutenseweg gemaakt. De gemeente en VVN zullen de beelden gebruiken om de verkeerssituatie daar te analyseren. De Utrechtse afdeling pleit er dan ook voor om verkeerskruispunten vanaf nu alleen nog maar met 3D-simulaties te analyseren en niet met satellietbeelden.
In eerste instantie gaat het om een proef.

André Verschoor over de 3D-simulaties

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.