OM verbetert werkwijze na falen rond Bart van U.

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie heeft een verbeterplan gemaakt naar aanleiding van de fouten die zijn gemaakt in het onderzoek naar de moord op Els Borst in Bilthoven. De verbeterpunten zijn opgesteld na bevindingen van de commissie Hoekstra.
Begin dit jaar bracht Bart van U. zijn zus om het leven. Uit DNA-onderzoek bleek toen dat hij een jaar eerder ook betrokken was bij de gewelddadige dood van Els Borst.
De commissie Hoekstra ziet verbeteringen bij de DNA afhandeling. Zo moet het makkelijker worden om DNA te verzamelen en te onderzoeken. Minister Van der Steur stelt nu ruim 9 miljoen euro beschikbaar. Daarmee worden ondermeer extra medewerkers ingehuurd die zich bezighouden met DNA onderzoek.
Verdachte Bart van U. was tijdens de moord op vrije voeten, terwijl hij nog een oude celstraf moest uitzitten. Ook toen hij zichzelf meldde bij de gevangenis werd hij niet opgesloten. Het OM wil een soortgelijk scenario voorkomen. Verwarde mensen die gevaarlijk gedrag vertonen kunnen nu beter in de gaten worden gehouden.

GEVAAR VOOR DE SAMENLEVING

De commissie geeft als advies om bij zaken waarbij psychische problemen een rol spelen, sneller het criterium 'gevaar voor de samenleving' toe te passen. Officieren van Justitie zullen training krijgen om deze zaken en verdachten beter te herkennen.
De onderzoekscommissie stuurt ook aan op een wetswijziging. De wet USB maakt de minister verantwoordelijk in plaats van het OM.
Om beter om te gaan met vage signalen waaruit blijkt dat iemand een gevaar kan vormen is betere samenwerking nodig. GGZ en het OM moeten beter gaan samenwerken om in te schatten of iemand een gevaar vormt. Ook moet het OM de ICT-systemen vernieuwen. Het OM laat in het onderzoeksrapport weten hieraan al te zijn begonnen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.