Eis: cel en werkstraf voor oplichter babymelkpoeder

UTRECHT/ZEIST - Tegen een 25-jarige man uit Zeist die wordt beschuldigd van fraude met babymelkpoeder heeft justitie een werkstraf van 100 uur geëist. Ook is een celstraf van 120 dagen waarvan 43 dagen onvoorwaardelijk geëist, maar die heeft hij al uitgezeten.
De man zou deze zomer apotheken in Utrecht, Hilversum en Driebergen hebben opgelicht. Met een vervalste machtiging van een diëtistenpraktijk kon hij meer babymelkpoeder kopen dan het gebruikelijke rantsoen.

APOTHEKEN

Vooral de apotheken raakten door de zwendel van de man gedupeerd. Zij kregen de kosten van de poedermelk niet vergoed van de ziektekostenverzekering omdat ze geen officiële machtiging konden overleggen.
Zeven apotheken hebben zich inmiddels gemeld om hun schade vergoed te krijgen van de verdachte. In totaal gaat het om een bedrag van ruim 2500 euro. De officier van justitie eist ook dat de man de schade aan de apothekers terugbetaalt.
De officier van justitie sprak van een "zeer kwalijk feit". De verdachte heeft misbruik gemaakt van apotheken die uitgaan van goed vertrouwen. Ook nam hij het de verdachte kwalijk dat door zijn handelen een diëtistenpraktijk ten onrechte in een kwaad daglicht is komen te staan.

CHINA

Nadat in 2008 Chinese baby's kwamen te overlijden door vergiftigde babymelk steeg de export van Nederlandse babymelk naar China. De babypoeder in winkels werd in grote getale opgekocht en verscheept naar China. Ouders in Nederland grepen nogal eens mis in de winkels. Daarom werd in veel supermarkten de verkoop van babymelk gerantsoeneerd tot één of twee pakken per persoon.
De man handelde niet alleen. De zaak tegen de medeverdachte zal op een latere datum worden behandeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.