Kamp van Zeist hele ochtend geblokkeerd

ZEIST - Tientallen leden van de Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU) hebben donderdagochtend urenlang de hoofdingang van het detentiecentrum op Kamp van Zeist geblokkeerd.
De actievoerders demonstreerden tegen de uitbreiding van Kamp van Zeist en blokkeerden de toegang, zodat bouwvakkers het terrein niet op konden. Een aantal van de demonstranten ketende zich vast aan het hek. "Geen mens, geen mens, geen mens is illegaal", riepen zij. Op spandoeken stonden teksten als 'Sloop kamp Zeist'.
De politie was snel ter plaatse om een oogje in het ziel te houden. Tegen het eind van de ochtend werden de actievoerders gesommeerd om het terrein te verlaten. In eerste instantie leken zij daar geen gehoor aan te willen geven, maar rond het middaguur vertrokken de activisten alsnog. Niemand werd gearresteerd.

GEZINSGEVANGENIS

De anti-deportatiegroep verzet zich ertegen dat gezinnen met kinderen in Kamp van Zeist "gevangen worden gehouden". Het gaat vooral om uitgeprocedeerde asielzoekers die in afwachting zijn van uitzetting.
"Kamp van Zeist heeft alle kenmerken van een gevangenis", vertelde actievoerder Ron aan RTV Utrecht-verslaggever Peter Huting. ""Het is gesloten, er is een muur van 5 meter hoog, er zijn stroomdraden, er zijn camera's, mensen worden om 5 uur 's middags in hun cel gesloten en kunnen er 's ochtends om 8 uur pas uit."
De actiegroep gaf eerder aan van plan te zijn om de bouw de hele dag te hinderen. "We willen dit zolang mogelijk volhouden. Het is onacceptabel dat gezinnen hier gevangen worden gehouden. Sommigen hebben niet eens een strafproces gehad."
Omdat de bouwvakkers eerder op de ochtend rechtsomkeert maakten vanwege de blokkade, is voor de demonstranten de actie geslaagd.

Verslaggever Peter Huting bij Kamp van Zeist

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.