"Lijk in auto was bekende van verdachte"

Het onderzoek van de politie afgelopen woensdag in Overvecht.
Het onderzoek van de politie afgelopen woensdag in Overvecht. © RTV Utrecht
UTRECHT - De dode man die dinsdag werd gevonden in de auto van een Utrechter is Willem Woertman, alias Rooie Willem, uit Maarssen. Het 53-jarige slachtoffer kende de Utrechter al zo'n twintig jaar. Dat zegt de advocaat van Woertman tegen RTV Utrecht.
De Utrechtse advocaat Louis de Leon kende het 53-jarige slachtoffer erg goed. Ze ontmoetten elkaar ruim 30 jaar geleden op de boksschool waar ze beiden trainden. "Zijn dood doet me wel wat, ja."
Woertman was geen lieverdje, maar zeker geen bekende in het criminele milieu, zegt De Leon."Het was een redelijk no-nonsense man, rechttoe-rechtaan. Als iets hem niet zinde, dan liet hij dat duidelijk merken", zegt De Leon. "Niet echt agressief, maar wel een kort lontje. Er waren weinig jongens in de boksschool die met hem gingen sparren."
De Leon heeft Woertman een paar keer verdedigd. "Allemaal zaken die te maken hadden met zijn vak, de glazenwasserij." Er loopt nog een zaak die te maken had met het tv-programma Rambam. De tv-makers richtten een glazenwassersbedrijf op om de om verslag te doen over malafide praktijken in de branche. Daarop bedreigde Woertman ze via de telefoon.

OMGEKOMEN

Hoe Woertman precies aan zijn eind is gekomen, weet de advocaat niet."Willem was een jongen die zeer snel kon reageren en ook zeer alert was", zegt De Leon. "Geen jongen die je makkelijk omver kon duwen. Ik verwacht niet dat een 61-jarige man in z'n uppie Willem zomaar omver zou hebben gekregen."
De verdachte is automonteur of spuiter en behandelde de auto van de overleden vader van Woertman. "Die auto was redelijk heilig voor hem", zegt De Leon, die de verdachte nog nooit heeft ontmoet. "Ik weet alleen zijn voornaam: John." Volgens De Leon is de eigen auto van Woertman afgelopen week teruggevonden in Amsterdam.
De Leon zegt dat Woertman vorige week maandag voor het laatst is gezien bij de automonteur. "Hij had een afspraak met de 61-jarige Utrechter. Achteraf blijkt dat hij daar nooit meer is weggaan", zegt De Leon.
De advocaat wist dat het 'foute boel' was toen hij vorige week hoorde dat Woertman niet kwam opdagen bij een afspraak. "Dat lag niet in de lijn der verwachting." De Leon vermoedt dat Woertman toen al was overleden.

POLITIEBUREAU

De 61-jarige Utrechter meldde zich dinsdag bij de politie in Maarssen met de mededeling dat hij een dode in zijn voertuig had. Toen agenten poolshoogte kwamen nemen, bleek het lichaam van Woertman in de auto te liggen. Daarop werd de Utrechter aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de glazenwasser.
De flat van de verdachte aan de Valparaisodreef in de Utrechtse wijk Overvecht is woensdag uitgebreid doorzocht door de recherche. De politie wil niet zeggen hoe Woertman om het leven is gekomen en heeft ook nog niets gezegd over hoe de twee mannen elkaar kenden.

Louis de Leon kent 'Rooie Willem' al dertig jaar, vertelt hij verslaggever Lonneke Wolterink.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.