Regio Utrecht krijgt duurzaam laadpalennetwerk

PROVINCIE UTRECHT - Vijftien gemeenten in de regio Utrecht krijgen een energienetwerk voor elektrische auto's. In de gemeenten komen bij elkaar duizend 'slimme' laadpalen. Wethouders uit de vijftien plaatsen zetten vrijdag hun handtekening onder het plan, heeft een van de initiatiefnemers, netbeheerder Stedin, bekendgemaakt.
De gemeenten die meedoen zijn Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist.
De energie voor de duizend laadpalen wordt opgewekt met tienduizend zonnepanelen op daken van omliggende huizen, bedrijven en scholen. Het slimme eraan is dat de opgewekte zonne-energie kan worden opgeslagen, niet alleen in de laadpaal zelf maar ook in de accu's van elektrische auto's. Zo is de stroom ook beschikbaar als de zon niet schijnt.
Eerder werd al een proef gedaan met zo'n laadpaal in de Utrechtse wijk Lombok. Daar staan er nu twintig. Volgens Stedin verlicht het duurzame netwerk de druk op het reguliere stroomnet en levert het banen en schone lucht op. De Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk beaamt dat: "Het investeren in slimme laadnetwerken is een zeer schoon en voordelig alternatief voor de verzwaring van het stroomnet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.