Dijksma dreigt HSL bij NS weg te halen

UTRECHT - De problemen met het treinverkeer op de hogesnelheidslijn moeten door de NS worden aangepakt, anders wordt het tracé opengesteld voor andere spoorbedrijven. Dat zegt staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur zaterdag in een interview met De Telegraaf.
De Nederlandse Spoorwegen krijgen nog even de tijd om hun zaakjes, na het Fyra-debacle, op orde te krijgen. "Aan de ene kant wil je de mooiste lijn van ons land niet opeens weggeven aan een concurrent van de NS", zegt Dijksma in de krant.
"Andersom is het natuurlijk wel zo dat als er niet geleverd wordt, we niet met elkaar eindeloos blijven soebatten over de vraag waarom niet. Het moet door de NS opgelost worden, desnoods door samen te werken met een concurrent", aldus de staatssecretaris, die de opgestapte partijgenote Wilma Mansveld opvolgde.
Vraagtekens zet ze ook bij het meedingen van de NS op het rijden op allerlei regionale spoortrajecten. "De kamer vraagt zich terecht af waarom de NS nou voortdurend moet meedingen naar al die regionale spoortrajecten. Zou men zich niet beter op het hoofdrailnet kunnen concentreren? En daar ben ik het mee eens."
In Utrecht rijden geen hogesnelheidslijnen. Er was een plan voor de HSL-Oost, een verbinding tussen Amsterdam, via Utrecht naar de Duitse grens, maar die werd in 2001 afgeblazen. De HSL-Zuid van Schiphol naar België kwam in problemen doordat de treinen niet bleken te functioneren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.