Stichtse Vecht moet bezuinigen op hulp bij het huishouden

STICHTSE VECHT - Stichtse Vecht gaat noodgedwongen bezuinigen op hulp bij het huishouden. Door een forse bezuiniging op de bijdrage van het Rijk in 2016 kan de gemeente de huidige vorm van hulp niet meer betalen.
In het huidige systeem hebben huishoudens een bepaald aantal uren hulp toegekend gekregen. In de toekomst spreekt de gemeente een resultaat af met zorgaanbieders. Die bespreken vervolgens met de cliënt hoe dit resultaat bereikt kan worden.
Volgens de gemeente zijn de afspraken erop gericht dat een cliënt zich zoveel mogelijk zelf kan redden. De norm is niet meer 'spik en span', maar 'op orde', aldus de gemeente.

ONDERSTEUNING

"De gemeente zal per huishouden gemiddeld minder hulp bij het huishouden financieren. Mensen die het echt niet zelf kunnen organiseren, blijven we ondersteunen", aldus verantwoordelijk wethouder Jacqueline Koops. Anderen kunnen zorg met korting inkopen bij zorgaanbieders.
Deze zogenoemde schoonmaakondersteuning houdt in dat mensen die 130 procent van het minimumloon verdienen straks 7,50 euro per uur voor hulp gaan betalen; voor inwoners die 150 procent verdienen geldt een tarief van 12,50 euro per uur.
In Stichtse Vecht zijn er ongeveer 1350 huishoudens die via de gemeente hulp krijgen bij het huishoudens. De bijdrage voor deze hulp wordt in 2016 door het Rijk met 40 procent afgebouwd. Eerder werd gesuggereerd dat Stichtse Vecht helemaal geen geld meer heeft om hulp in de huishouding te financieren, maar dat ontkent de gemeente met klem.

ANBO

Volgens ouderenbond ANBO schiet Stichtse Vecht in de slachtofferrol, ten koste van haar eigen burgers. "De bezuiniging was al jaren bekend, dus de gemeente had ruim de tijd zich hier op voor te bereiden. Dit is niet iets wat de gemeente Stichtse Vecht overkomt: het is een politieke keuze van ze", zegt Liane den Haan, bestuurder van ANBO.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.