Scholenkoepel: wel overleg gehad over afschaffing Zwarte Piet

UTRECHT - Scholenkoepel SPO heeft wel degelijk overleg gehad over het afschaffen van Zwarte Piet op Utrechtse basisscholen. Dat stelt een woordvoerder. Gemeenteraadsleden hadden maandag nog forse kritiek, omdat de stichting Zwarte Piet zonder overleg zou hebben afgeschaft op de 35 aangesloten basisscholen.
De stichting benadrukt dat het met ouders en de scholen in gesprek is geweest: "We hebben natuurlijk niet alle 20.000 ouders persoonlijk gesproken, maar er is wel degelijk overleg geweest met ouders en de individuele scholen," aldus een woordvoerder.

DISCUSSIE

De stichting heeft het besluit om Zwarte Piet af te schaffen naar eigen zeggen "in overleg genomen om Sinterklaas een feest te maken voor alle kinderen". De discussie werd aangezwengeld door een moeder op één van de SPO-scholen. Zij wilde Zwarte Piet weren en kaartte de zaak aan bij het
.
Met het afschaffen van Zwarte Piet lijkt ook in de Utrechtse politiek een gevoelige snaar te zijn geraakt. Zo stelde de PvdA dat "SPO zich juist inzet voor ouderbetrokkenheid en had het daarom beter gepast om het gesprek aan te gaan." Ook de VVD en D66 lieten zich in dergelijke bewoordingen uit.

HUURPIETEN

Eerder deze week kondigden twee ouders van de Utrechtse Prinses Margrietschool aan om vrijdag uit protest gehuurde Zwarte Pieten naar school te sturen.
Volgens de SPO is die actie ook besproken met het schoolbestuur. "In die zin is het een protest, omdat deze ouders liever Zwarte Piet als onderdeel van het feest hadden gezien. Er is daar ook overleg over geweest met de directie. We willen dus ook ruimte geven aan hun mening".

BEDREIGINGEN

Het schoolbestuur van SPO wordt inmiddels trouwens beveiligd, nadat het vanwege de afschaffing van Zwarte Piet bedreigingen had ontvangen.

Scholenkoepel: wel overleg gehad over afschaffing Zwarte Piet

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.