Monument Ruben en Julian onthuld

Het monument symboliseert "de vrijheid en blijheid van de ontvallen kinderen."
Het monument symboliseert "de vrijheid en blijheid van de ontvallen kinderen." © RTV Utrecht
ZEIST - In Zeist is vanmiddag het monument ter nagedachtenis aan Ruben en Julian onthuld. Het beeld staat in een groenstrook bij Slot Zeist. Het monument voor de overleden broertjes uit Zeist bestaat uit twee sculpturen die op uitgestrekte handen lijken.
Kunstenaar Johan Huijzer is de maker van het gedenkteken. Hij ging in opdracht van initiatiefnemers Frank Oosthoek en Menno Bausch van Stichting RuJu aan de slag met het monument. Volgens hen symboliseert de speelse stijl "de vrijheid en blijheid van de ontvallen kinderen."
In eerste instantie was het monument specifiek bedoeld voor de overleden broertjes, maar de stichting benadrukt dat het symbool staat voor alle overleden kinderen.

MOEDER

Iris, de moeder van de overleden broertjes, is blij met het gedenkteken. "Het monument is precies zoals Frank en Menno het voor ogen hadden. Het is een kleurrijk monument, waar het 'kind zijn' vanaf straalt. De gemeente heeft een heel mooie en voor mij bijzondere plek ter beschikking gesteld", zegt Iris exclusief tegen RTV Utrecht.
De plek is bijzonder omdat het op 100 meter afstand staat van voetbalclub Jonathan, de club waar haar zoon Ruben voetbalde. Iris fietste twee keer per week met haar zoon langs die plek.

BURGEMEESTER

"Ik ben blij dat de stichting er in geslaagd is om samen met de gemeente en andere betrokkenen een goede plek te vinden", zei burgemeester Koos Janssen tijdens de onthulling van het gedenkteken. "Het is een plek van stilte en geldt als herinneringsmonument voor alle overleden kinderen in Nederland."
Janssen is tevreden over de locatie van het monument. "Het is een plek midden in de samenleving waar veel mensen langskomen. Ieder mens kan in de zoektocht naar stilte en reflectie hier even van de fiets afstappen of de auto even parkeren en hier tot zichzelf komen."

TEGENSLAGEN

Moeder Iris heeft bewondering voor Menno en Frank die het monument hebben mogelijk gemaakt, ondanks tegenslagen. Daarmee doelt ze op ex-voorzitter Remco M. van de Stichting RuJu, die drieduizend euro uit de kas van de stichting stal.
"Ik vind het hartverwarmend dat er zoveel mensen zijn geweest die een donatie hebben gedaan of belangeloos hebben meegewerkt. Zonder hen had het monument nooit gerealiseerd kunnen worden."

STEUN

Zo'n 2,5 jaar na het overlijden van Ruben en Julian is het gemis voor moeder Iris nog altijd groot. "Het gaat naar omstandigheden goed met me, maar wat is goed? Ik heb de draad op kunnen pakken dankzij de enorme steun die ik heb ervaren van familie, vrienden en collega's. Ik kan ook blij zijn en weer van dingen genieten, maar het gemis van Ruben en Julian knaagt altijd en onverminderd."
In mei 2013 waren de broertjes bijna twee weken vermist. Ze werden dood gevonden in een duiker in Cothen. Hun vader pleegde zelfmoord.

Burgemeester Koos Janssen: "Gebeurtenis blijft me raken"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.