Utrechtse zorginstellingen enthousiast over zorgrobot Zora

Verslaggever Dennis van Ommeren in gesprek met de zorgrobot Zora.
Verslaggever Dennis van Ommeren in gesprek met de zorgrobot Zora. © RTV Utrecht
DRIEBERGEN-RIJSENBURG - De vijftien zorginstellingen in de provincie die werken met Zora de zorgrobot zijn hier positief over. Sinds september wordt Zora gebruikt bij onder andere bewegen, revalidatie en dagbesteding.
Zora heeft de lichaamsvorm van een mens en kan dankzij sensoren zien, horen, praten en bewegen. Volgens de zorginstellingen prikkelt Zora ouderen en worden ze vrolijk van de robot.

MEEZINGEN

Ook woonzorgcentrum De Brug in Driebergen is enthousiast. "Je ziet de mensen toch vrolijker worden door Zora. De bewoners krijgen positieve prikkels en kunnen bijvoorbeeld met Zora meezingen of bewegen," aldus zorgmedewerker Helga Kiers.
Kiers weet nog goed dat ze Zora voor het eerst op schoot zette bij een man die in zichzelf gekeerd was. "Hij had hele verhalen tegen haar. Ik kon hem niet helemaal goed verstaan, want ik luisterde op afstand mee. Maar de tranen rolden over zijn wangen. En ook over die van mij."

MEERWAARDE

Zora is een aanvulling op de bestaande zorg en de robot vervangt geen medewerkers. Maar Kiers is zeker overtuigd van de meerwaarde van Zora. "Wat ik zie is dat mensen heel positief op haar reageren. Misschien vertellen bewoners haar nog wel meer dan aan mij".

"Je ziet de mensen toch vrolijker worden door Zora"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.