Extra toezicht bij info-avond over vluchtelingenopvang Overvecht

UTRECHT - De politie in Utrecht houdt vanavond extra toezicht bij een bewonersbijeenkomst in Overvecht. Daar wordt gesproken over de opvang van vierhonderd vluchtelingen in een leegstaand kantoorpand aan de Einsteindreef, vlak naast een school voor speciaal onderwijs.
Volgens de gemeente Utrecht, de politie en het Openbaar Ministerie zijn er signalen dat er "mogelijk ook anderen dan direct omwonenden naar de bewonersavond komen." Genodigden mogen alleen naar binnen als zij zich legitimeren en op vertoon van een uitnodiging.
Wat voor maatregelen de politie neemt, wilde een woordvoerster niet zeggen. Wel zijn de maatregelen erop gericht dat de informatieavond gewoon door kan gaan. Op de website laat de gemeente Utrecht weten in alle openheid te willen praten met direct omwonenden en ondernemers.
"Doel is hen te informeren en te horen welke vragen en zorgen zij hebben. Deze vragen en ideeën worden gebruikt om de opvang in de wijk goed te laten verlopen", aldus de gemeente op hun website.

PROTEST

In de buurt klonken de afgelopen dagen protesten tegen de komst van de vluchtelingen naar de wijk. Zo werd het gebouw beklad met leuzen en werden er spandoeken opgehangen. Tegenstanders roepen op om massaal naar de informatieavond te komen.
Ook voorzitter Jasper Fastl van de Wijkraad Overvecht liet maandag weten liever geen vluchtelingen in de Utrechtse wijk te willen. "Vorige week heb ik wethouder @kdiepeveen laten weten dat ik als voorzitter van @WijkraadOverveg een tijdelijke opvang in Overvecht afraadde", aldus Fastl op Twitter.

ANTIFASCISTEN

Tegenstanders van het protest tegen vluchtelingen hebben zich inmiddels ook in de discussie gemengd. De antifascistische beweging Antifa Utrecht (AU!) liet maandagmiddag weten de spandoeken te hebben weggehaald. De organisatie wil hiermee de hetze tegen vluchtelingen een halt toe roepen.
"AU! Is van mening dat iedereen op de wereld een veilig heenkomen moet kunnen vinden", zo laat de beweging in een schriftelijke reactie weten. Volgens hem moeten mensen die huis en haard achterlaten vanwege oorlog op een warm ontvangst kunnen rekenen.

OPVANG

Vorige week maakte Utrecht
dat het nieuwe vluchtelingen op meerdere plaatsen in de stad gaat onderbrengen. Het gaat om honderden extra asielzoekers bovenop het aantal dat nu al wordt opgevangen in het asielzoekerscentrum in Oog in Al en de noodopvang in Kanaleneiland.
In Overvecht gaat het om de opvang van vierhonderd vluchtelingen in een leegstaand kantoorpand aan de Einsteindreef. Die locatie blijft twee jaar actief. De politie gaf eerder aan daar geen problemen te verwachten. Asielzoekers zullen daar geen gebruikmaken van het onderwijs en de zorg, dus daar komt geen extra druk op, aldus burgemeester en wethouders.
De bijeenkomst start om 19.30 uur in de voormalige Stefanuskerk.

Spanning rond informatieavond over vluchtelingen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.