Meer aangiftes van fietsendiefstal in Amersfoort

AMERSFOORT - Het aantal aangiftes van fietsendiefstal in Amersfoort is vorig jaar flink gestegen. In 2015 werden 881 fietsen als gestolen opgegeven tegenover 781 in 2014. Dat is een stijging van bijna dertien procent. Dat heeft de gemeente Amersfoort bekendgemaakt. De fietsen werden vooral gestolen in de stationsgebieden en in het stadscentrum.
Om fietsdiefstal en fietsheling aan te pakken worden in Amersfoort al enige tijd lokfietsen door de politie ingezet. Vanaf volgende week dinsdag worden bovendien actief framenummers van fietsen gecontroleerd om te zien of een fiets als gestolen staat geregistreerd.

RECHTMATIGE EIGENAAR

Deze nieuwe controles worden uitgevoerd door zowel de politie als de gemeente. Bij het aantreffen van een gestolen fiets wordt het rijwiel met een extra hangslot vastgezet. Via een bevestigd bordje aan de fiets wordt de onrechtmatige eigenaar opgeroepen om zich te melden op het politiebureau. Als deze zich niet na een dag meldt, wordt de gestolen fiets opgehaald door de politie en teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar.
Door de fiets niet meteen mee te nemen, worden volgens de politie dubbele aangiftes voorkomen en het bordje aan de fiets zorgt voor attentiewaarde aan omstanders.

HELING

Iemand die een gestolen fiets koopt of verkoopt maakt zich schuldig aan heling en is strafbaar. Door lokfietsen te volgen, kan de politie zien waar deze uiteindelijk terecht komen en kan zo mogelijk helers aanhouden. Bewoners in Amersfoort kunnen ook zelf controleren of ze een eerlijke fiets kopen. Via www.stopheling.nl zijn framenummers van fietsen te controleren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.