Tourstart: bezoekers gaven 25 miljoen uit, tekort van vier ton

UTRECHT - Tijdens de Tourstart hebben de bezoekers 25 miljoen euro uitgegeven in de stad en regio Utrecht. Hoewel het Grand Départ op dit front dus een groot succes was, sluit het project wel af met een tekort van bijna vier ton. Dat blijkt uit de evaluaties van de gemeente Utrecht en Universiteit Utrecht.
In totaal gaven de gemeente, het Rijk en private partners 15,6 miljoen euro uit aan de organisatie van het evenement. De stad betaalde daarvan 6 miljoen euro. Er was in de begroting geen rekening gehouden met onvoorziene uitgaven, omdat het ministerie dat als subsidieverstrekker niet toestond. De gemeente draait nu voor het tekort van 400.000 euro op.

TEKORT

Het tekort wordt veroorzaakt doordat onder meer de parkeerinkomsten tegenvielen. De gemeente heeft in het weekend van de start van de Tour de France
geregeld aan de rand van de stad, maar daar maakten uiteindelijk niet zoveel mensen gebruik van. De meeste bezoekers kwamen met het openbaar vervoer of op de fiets.
Daarnaast was het extreem heet en moesten er speciale hittemaatregelen genomen worden. Ook vielen de inkomsten vanuit de private partners tegen.

SUCCES

Het evenement is volgens de gemeente en de Universiteit Utrecht een groot succes, omdat het de stad veel opgeleverd heeft. De Universiteit Utrecht heeft onderzocht hoeveel dat is. Volgens dat onderzoek heeft 'Le Grand Départ' in de stad veel aandacht gekregen in de media vergelijkbaar met een bedrag van ruim 33 miljoen euro aan advertentiekosten.
Verder hebben de 748.000 toeristen in de stad zo'n 18 miljoen euro uitgegeven. Daarnaast is er natuurlijk ook verdiend aan de wielrenploegen die in de stad verbleven, ruim 200.000 euro. Totaal is er zo'n 23 miljoen euro uitgegeven in de stad Utrecht en nog eens ruim 2 miljoen in de regio.

TERUGVERDIENEN

De universiteit verwachtte net na de Tour nog dat de investering van 15 miljoen wel zal worden terugverdiend. De gemeente was optimistischer en ging ervanuit dat de Tour zo'n 30 miljoen euro zou opbrengen.
De Utrechtse Tourstart heeft economisch gezien 2 miljoen euro meer opgeleverd dan de Tourstart in Rotterdam in 2010, zegt de UU. De onderzoekers stellen wel dat de cijfers van beide gemeenten moeilijk vergeleken kunnen worden. Maar volgens de evaluatie van de gemeente liggen deze cijfers 40 miljoen euro hoger.

TOERISTEN

De gemeente Utrecht hoopt dat door het organiseren van zo'n groot evenement en de hoeveelheid publiciteit die dit heeft opgeleverd voor de stad, het aantal toeristen zal toenemen.
In de eindrapportage staat dat Utrecht dat dit jaar zal gaan meten: "Het moment dat alle 198 renners de Dom onderdoor reden, hét kippenvelmoment dat de hele wereld over ging, werd uitgezonden in ruim 190 landen. Samen met alle andere beelden en internationale media-aandacht heeft het ervoor gezorgd dat de internationale bekendheid van Utrecht is gestegen. Uiteindelijk moet dit resulteren in een toename van het aantal (dag)bezoekers met twee procent. Vanaf 2016 zal Toerisme Utrecht deze cijfers gaan monitoren."

TOURMAKERS

In het rapport van de Universiteit Utrecht wordt verder kritisch gesproken over de beperkte hoeveelheid bereoepskrachten. Deze werden bijgestaan door 1301 vrijwilligers, de zogeheten
. De onderzoekers schrijven dat daarmee "de organisatie kwetsbaar was op kritieke posities.
In het rapport staan ook opmerkingen van medewerkers, zoals van een betrokkene Veiligheid & Logistiek. "Het is niet meer van deze tijd om regie bij één iemand te leggen. Er komt teveel bij de organisatie kijken." Daarbij wordt ook gewezen op de beperkte inzet van professionele krachten: "Wat bijvoorbeeld als projectleider logistiek & veiligheid iets was overkomen? Hij was één van de weinigen die alles wist. Er stond veel op papier, maar meer nog zat in zijn hoofd. Wat als hij weg viel?"
De onderzoekers concluderen hierover: "Hoewel achteraf kan worden geconstateerd dat dit niet tot problemen heeft geleid, is hiermee wel een (aanvaardbaar) risico gelopen." De inzet van zoveel vrijwilligers was nodig vanwege het beperkte budget, staat in het rapport.

TEVREDEN

De gemeente is heel tevreden over de inzet van de Tourmakers en schrijft dat er sprake was van "een fijnmazige structuur waardoor veel 'ogen en oren' in het gebied aanwezig waren, zonder dat dit ten koste ging van de feestelijke sfeer in het gebied."
Na de 'Le Grand Départ' werd al bekend dat de bezoekers het evenement waardeerden en het een 8,4 als rapportcijfer gaven en dat is hoog. Vergeleken met andere sportevenementen heeft alleen het WK Hockey 2014 in Den Haag een 8,5 gekregen en de Europacup Skeeleren 2013 in Heerde een 8,7.
Rotterdam kreeg overigens in 2010 een 8.0 van de bezoekers voor het organiseren van de Tourstart.

De Tourstart is volgens de UU en gemeente succesvol.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.