Toekomst regionale omroep blijft onzeker

PROVINCIE UTRECHT - De Eerste Kamer heeft het debat over de nieuwe Mediawet opgeschort tot 1 maart. De partijen willen eerst meer duidelijkheid over de toezeggingen die staatssecretaris Sander Dekker (Media) heeft gegeven. In de Mediawet wordt ook een fusie van de regionale omroepen geregeld.
Eerder nam het parlement de begroting aan waarin staat dat de regionale omroepen samen 17 miljoen euro moeten bezuinigen. In de Mediawet staat hoe dat precies moet gebeuren, onder meer door te fuseren.
De fusie moet op 1 januari 2017 een feit zijn, maar dat is volgens de regionale koepelorganisatie ROOS niet meer mogelijk door het voortdurende uitstel van de politiek. Dekker zegde toe dat hij extra geld wil uittrekken wegens het uitstel, maar de Eerste Kamer wil dat eerst zwart-op-wit zien.
Opmerkelijk is dat Dekker de Eerste Kamer voorhield dat als de Mediawet er niet komt, de bezuinigingen van 17 miljoen euro bij de programma's terecht zullen komen. Eerder zei Dekker dat de bezuinigingen gehaald moeten worden zonder dat de programma's daaronder lijden.

TOEZICHT

Eén van de pijnpunten bij de Eerste Kamer is de manier waarop Dekker bestuurders en Raden van Toezicht mag benoemen bij de publieke omroepen, zowel landelijk als regionaal. De meeste partijen zijn bang dat de politiek daardoor veel teveel invloed krijgt. Dekker zegde toe dat hij gaat kijken hoe benoemingen anders kunnen worden geregeld.
Een groot deel van de Mediawet gaat over de landelijke omroepen en daarop heeft de Eerste Kamer veel kritiek. Dekker wil de positie van de NPO versterken ten opzichte van de omroepverenigingen. Hij wil minder amusement en wil dat ook externe producenten straks televisieprogramma's kunnen maken.
De coalitie van VVD en PvdA heeft geen meerderheid in de Senaat dus steun van de oppositie is nodig voor het wetsvoorstel. De oppositie ziet veel problemen met de wet, maar ook de PvdA zelf is nog erg kritisch.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.