Trekpaard terug in bossen bij Soest

SOEST - "Een paard beschadigt het bos niet zoveel", zegt bosbeheerder Jan Tupker. Op plekken in Soest waar een tractor de grond kapot zou rijden, wordt deze weken daarom het Belgisch trekpaard Marco ingezet om omgehakte bomen te verslepen.
De bospercelen rondom de Lange Duinen en de parkeerplaats bij de Foekenlaan zijn aan de beurt om 'te dunnen' zoals dat in vakterm heet. "Een aantal bomen wordt gekapt om ruimte en licht te creëren, zodat de andere bomen verder kunnen groeien. Dit gebeurt gemiddeld om de vier tot zes jaar", vertelt bosbeheerder Jan Tupker.
De gemeente Soest wil ondergroei van inheemse boomsoorten bevorderen en de inzet van een trekker zou dat proces verstoren. Daarom zet Tupker Marco in. "Met een paard ben je smaller dan met een trekker en vandaar dat we het hier het nog een beetje ouderwets doen", zegt Tupker. "Maar tot tien tot vijftien jaar geleden deden we niet anders."
Het is niet zielig voor het paard, zegt de bosbeheerder. "Hij vindt het helemaal leuk", aldus Tupker. "Hij wil heel graag vooruit, hij wil graag hard werken." Trekpaard Marco hoeft dan ook nooit aangemoedigd te worden, nooit geremd, zegt voerman Reind Beelen. Bovendien krijgt hij na een uur werken altijd een paar uur rust.
Of hij het werk leuker vindt dan zijn vorige carrière valt overigens te bezien: eerder was Marco dekhengst.

"Trekpaard is beter voor het bos dan trekkers"
Trekpaard terug in bossen bij Soest

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.