Acties na brand in Knopjesmuseum Amersfoort

AMERSFOORT - Broedplaats De War is een crowdfundingsactie gestart voor het afgebrande Knopjesmuseum in Amersfoort. Het museum is onderdeel van de culturele broedplaats in de oude luciferfabriek aan de Eem.
Onder de titel indebranduitdebrand vragen de initiatiefnemers geld te doneren om het fabrieksterrein te kopen. Ook werd er op Twitter opgeroepen om zondag een uurtje te helpen opruimen bij het museum.

HOOP EN VREES

De brand, die vrijdagavond woedde in het nieuwe Knopjesmuseum in Amersfoort, is hard aangekomen bij de bedenkers en gebruikers van het museum.
"In het ergste scenario is tien jaar werk verwoest", zegt initiatiefnemer Harmen Zijp. "Op dit moment leef ik tussen hoop en vrees, het kan allemaal weg zijn of het kan meevallen."

KUNST EN WETENSCHAP

Het
is een interactief kunst- en wetenschapsmuseum. Het gebouw staat vol met techniek die is samengesteld uit tweedehands spullen. "De verzekeringswaarde zal nul zijn, maar wat daar vervolgens mee gedaan is, dat is uniek. Dat gaan we nooit meer op dezelfde manier terugkrijgen", legt Zijp uit.
De museumdirecteur mag het pand bij de Eemhaven voorlopig niet in wegens instortingsgevaar. Maandag volgt de inspectie en pas dan kan een balans worden opgemaakt van de schade.
Zijp was heel dichtbij toen de brand uitbrak. Een collega-kunstenaar was de laatste hand aan het leggen aan één van de kunstwerken toen het materiaal in brand vloog. "Ik hoorde een schreeuw, kwam aanrennen en ik zag de brand", aldus Zijp.
ZIjp heeft de brand zelf nog proberen te blussen, maar toen dit bijna was gelukt was de brandblusser leeg. Direct daarna hebben ze het pand ontruimd en de brandweer gewaarschuwd.

GROTE BRAND

De brandweer zit 200 meter van het Knopjesmuseum en was dus snel ter plaatse. Die heeft de brand direct opgeschaald naar een grote brand. Vier bluswagens en twee hoogwerkers waren nodig om de vlammen te doven. De brandweer kon voorkomen dat de brand oversloeg naar andere gebouwen op het terrein.
De museumdirecteur is erg geschrokken van de brand en beseft dat ze ook veel geluk hebben gehad. "Op dat moment handel je gewoon, maar ik ben heel blij dat niemand gewond is geraakt en dat de brand niet is overgeslagen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.