Utrecht draagt steentje bij aan duurzaam voedselsysteem

UTRECHT - Studium Generale Utrecht en het Wereld Natuur Fonds (WNF) organiseren vanaf dinsdag iedere week een lezing over de "noodzakelijke transitie" naar een duurzaam voedselsysteem.
Momenteel gaat 25 procent van de wereldwijde voedseloogsten verloren, de grote uitdaging is volgens de organisatoren om dat cijfer omlaag te brengen.
De lezingen vinden plaats in het Academiegebouw aan het Utrechtse Domplein. Het precieze programma staat op de site van Studium Generale.
RTV Utrecht ging langs bij ondernemers in onze regio die alles uit de kast halen om duurzame voeding te produceren en te gebruiken.
Bijvoorbeeld op de Baarnse hoeve Ravenstein. Daar proberen boeren zogenoemd natuurvlees te maken. "Het duurzame is vooral dat je weet dat het dier het goed gehad heeft", zegt boerin Gerda Tupker.

ONDERGRONDSE KOELKAST

In Utrecht kun je zelfgekweekte groente bewaren in een moestuin aan de Koningsweg. In een kunststof ruimte onder de grond, die dienst doet als koelkast, kan de groente bewaard worden. De stroomloze 'groundfridge' zit nu nog in een testfase.

STADSHOTEL WOERDEN

Ook in Woerden zijn ze bewust bezig. Het Stadshotel heeft daar een zogenoemd Green Key-label. Dat betekent dat ze er zuinig zijn met elektriciteit, de verwarming, water en met de gerechten die ze serveren. Dat zijn voornamelijk streekproducten.
"Uiteindelijk wil je in je leven iets achterlaten", zegt Ed Breuren van het Stadshotel. "Ik denk dat werken met duurzame producten één van die dingen is."

Op bezoek bij drie Utrechtse initiatieven voor duurzaam eten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.