Winter stevent af op warmterecord

PROVINCIE UTRECHT - De winter van 2015/2016 stevent af op een record. Als het de komende weken zacht blijft, wordt het volgens Weeronline de warmste winter sinds 1901.
De tweede plaats is in ieder geval al binnen. De gemiddelde temperatuur komt nu uit op ruim 6 graden tegen 3,4 normaal. Op dit moment staat de winter van 2006/2007 nog op nummer 1, toen het in De Bilt gemiddeld 6,6 graden was. Over drie weken beginnen de meteorologen aan de lente.
De grootste oorzaak van het zeer zachte winterweer is de overheersende aanvoer van subtropische lucht. Deze winter waaide de wind tot dusver 76% van de tijd uit zuidwestelijke richting. In een normale winter is dit 44%.
Daarnaast speelt de opwarming van het klimaat volgens Weeronline een rol. De zuidwestelijke winden voeren nu lucht aan die ruim een graad warmer is dan halverwege de vorige eeuw.

RECORDWARMTE DECEMBER

De grootste bijdrage aan deze zachte winter werd geleverd door december met een gemiddelde maandtemperatuur van 9,6 graden tegen 3,7 normaal. Het oude record van 7,3 graden uit 1974 werd daarmee verpulverd. December was daarmee zelfs warmer dan een gemiddelde aprilmaand (9,2 graden).
Hoewel het in januari een beetje winterde, verliep ook deze maand behoorlijk zacht met 4,8 graden tegen 3,1 normaal. Februari verloopt tot dusver ruim vier graden zachter dan gebruikelijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.